Is het nog voordelig om te investeren in zonnepanelen? Het lijkt er op dat de regeling gaat veranderen!

zonnejpg

De aantrekkelijkheid van zonnepanelen neemt af door toenemende terugleverkosten en mogelijke wijzigingen in de salderingsregeling. Is het nog verstandig om te investeren in zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit door gebruik te maken van fotovoltaïsche cellen, vervaardigd uit silicium.

Als er licht op deze cellen valt, ontstaat er een stroom tussen de verschillende lagen van het materiaal. Toch brengen veel energieleveranciers extra kosten met zich mee voor zonnepanelen, zoals terugleverkosten en verhoogde tarieven.

Na Vandebron voerden vorig jaar ook Eneco, Essent en Vattenfall terugleverkosten in. Verwacht wordt dat uiteindelijk alle leveranciers deze stap zullen zetten.

Als gevolg van de extra kosten bedraagt de terugverdientijd voor zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden nu meer dan tien jaar, volgens energievergelijker Keuze.nl.

Radar

Een terugverdientijd van ongeveer acht jaar wordt genoemd, terwijl dit eerder tussen de vijf en zes jaar lag.

De mogelijke beëindiging van de salderingsregeling per 1 januari 2027 is een punt van zorg, zoals aangegeven in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB.

De salderingsregeling stelt consumenten met zonnepanelen in staat om de overtollige stroom die ze op zonnige dagen opwekken te compenseren met hun verbruik op andere dagen.

Vanwege de onduidelijkheid over welke regeling de salderingsregeling zal vervangen, is het onzeker wat voor impact dit zal hebben op de terugverdientijd van zonnepanelen.

Koen Kuijper van energievergelijk.nl adviseert consumenten om nog even te wachten met de aanschaf van nieuwe zonnepanelen.

“Ik zou op dit moment de investering nog even uitstellen, totdat er meer duidelijkheid komt,” zei hij tegen Radar.


Kuijper geeft zijn visie over de terugverdientijd als volgt weer: “In een donker scenario, met een lage stroomprijs en een beperkte vergoeding van de leverancier, kan dit oplopen naar 16 tot 19 jaar.”


1. Op deze manier wordt de aanschaf hiervan steeds minder aantrekkelijk!
2. Dit zet menig twijfelaar nog meer aan het denken.
3. Dit zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden.
4. Verwacht wordt dat uiteindelijk alle leveranciers dit gaan doen.
5. Op deze manier wordt het steeds minder aantrekkelijk.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven