Ben jij een zijslaper? Dan kan dit een grote impact hebben op jouw gezondheid!

spojpg

Onderzoek toont aan dat de manier waarop zijslapers slapen een grote impact kan hebben op hun gezondheid.

Op korte en lange termijn kunnen de gezondheidsrisico’s van het slapen op je rechterzij behoorlijk zijn.

Daarom adviseren experts om op je linkerzij te slapen. Hier zijn enkele voordelen van deze slaaphouding:

Door op je linkerzij te liggen, wordt de bloedsomloop in je lichaam bevorderd vanwege de bocht die de aorta maakt naar links om naar de buik te gaan vanaf het hart.

In tegenstelling tot het slapen op je rechterzij, waarbij het bloed omhoog moet worden gepompt, stroomt het in deze positie gemakkelijker omlaag en kost het minder moeite.

Als je net gegeten hebt voor het slapengaan, is het gunstig om op je linkerzij te liggen. Dit kan de spijsvertering bevorderen doordat de maag in een natuurlijke positie ligt.

Op je linkerzij liggen kan de afscheiding van enzymen uit de alvleesklier stimuleren, wat leidt tot een betere vertering van voedsel en het voorkomen van maagkrampen.

De positie van de maag heeft niet alleen invloed op de spijsvertering, maar kan ook helpen bij het verminderen van brandend maagzuur, omdat de maag beter in staat is om de zuurterugvloeiing te reguleren.

Omdat de milt zich aan de linkerkant van het lichaam bevindt, kan het bloed beter worden gefilterd en kan het lymfesysteem optimaal werken wanneer je op je linkerzij ligt. Vloeistoffen worden efficiënter naar de milt geleid.

Met zoveel voordelen is het zeker het proberen waard om op je linkerzij te slapen! Let wel op dat je als zijslaper een neksteunkussen gebruikt, aangezien een hoofdkussen zonder neksteun nekklachten kan veroorzaken.

Ben je gewend om op je rechterzij te liggen? Het kan lastig zijn om dit te veranderen, maar je kunt proberen op je linkerzij te slapen met een rugkussen om te voorkomen dat je weer naar rechts draait tijdens het slapen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven