Wetenschappers maken zich zorgen over mogelijke zonnestorm dit weekend

stor 1jpg

Al bijna twintig jaar is het geleden dat ruimtewetenschappers zich voorbereidden op een krachtige zonnestorm die de aarde zou treffen.

Deze zonnestorm, geclassificeerd als een G4, is het gevolg van een reeks krachtige uitbarstingen op het oppervlak van de zon.

Deze uitbarstingen zullen geladen deeltjes de ruimte in slingeren, wat eventueel kan leiden tot storingen in vitale systemen zoals internet en GPS.

Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center (SWPC) heeft meerdere krachtige uitbarstingen op de zon waargenomen en voorspelt dat de resulterende plasmawolken de aarde binnen enkele dagen zullen bereiken.

De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), die nauw samenwerkt met SWPC, zal vermoedelijk rond 02.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag meer details vrijgeven over de mogelijke impact van deze naderende zonnestorm.

Volgens de Amerikaanse meteorologische en oceanografische instantie kan de G4-geclassificeerde storm aanzienlijke storingen veroorzaken in zowel ruimtesatellieten als aardse apparatuur.

In januari 2005 werd de aarde voor het laatste keer getroffen door een grote zonnestorm, zoals degene die momenteel voorspeld wordt.

Mocht de voorspelling uitkomen, dan zouden de gevolgen van deze zonnestorm vergelijkbaar kunnen zijn met een G5-geclassificeerde storm uit de negentiende eeuw, die destijds grote problemen veroorzaakte, zoals het in brand vliegen van telegraaflijnen.

De mogelijke gevolgen van deze zonnestorm zouden tegenwoordig internetstoringen, uitval van GPS- en radiosignalen en zelfs stroomuitval kunnen zijn.

“We verwachten aanzienlijke verstoringen,” verklaart Clinton Wallace, directeur van SWPC, die echter benadrukt dat de kans op rampzalige gevolgen klein is.

p>

Echter baart de langdurige afwezigheid van een dergelijke storm wetenschappers zorgen. Deze zonnestorm wordt veroorzaakt door een opvallend grote zonnevlek op het

Op het oppervlak van de zon manifesteert zich een teken van intense magnetische activiteit.


Dergelijke vlekken, die koeler zijn dan hun omgeving, kunnen zestien keer zo groot zijn als de aarde. De impact op onze planeet wordt momenteel nauwlettend gevolgd door wetenschappers wereldwijd.


Dit kunnen we volgens experts verwachten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven