Vroeger was alles anders: Wat zie je op deze oude foto?

vroeger 1jpg

Er wordt vaak gezegd dat vroeger alles anders was. De vergelijking tussen toen en nu blijft een persoonlijke kwestie. Merkbaar is echter dat het tijdperk van de jaren negentig niet te vergelijken is met het heden.

Sinds die tijd heeft er veel verandering plaatsgevonden. Er zijn ongetwijfeld dingen of gewoontes die nu niet meer bestaan of verloren zijn gegaan in de tijd die je nog herinnert.

Daarom is het interessant om terug te kijken naar een oude foto. Deze specifieke afbeelding, genomen in een café, laat opmerkelijk zien hoeveel er door de jaren heen is veranderd.

De foto toont een gezellig verlichte ruimte vol vrolijke mensen. Ze zitten gezellig bij elkaar, sommigen met een sigaret in de hand, anderen met een glas bier.

Achteraan is een jukebox te zien, waar een man in een leren jack een plaat selecteert om af te spelen. Aan een andere tafel zijn vrienden te zien die kaarten en met elkaar praten.

Wat weerspiegelt deze foto over de sfeer en de tijdgeest van een Nederlands café uit de jaren negentig? Het ademt een gezelligheid die bijna nostalgisch aanvoelt.

Er hing in bijna elk café een mix van bier- en sigarettenrook, aangezien roken toen wijdverbreid was toegestaan. De drankjes waren zeer betaalbaar; voor een paar gulden kon je al genieten van een biertje of een mixdrankje.


De inrichting was doorgaans eenvoudig maar sfeervol. De cafés zaten altijd propvol. Mensen speelden kaartspellen, biljartten of hadden uitgebreide gesprekken met elkaar.


In een tijd zonder mobiele telefoons waren cafés dé ontmoetingsplek waar vriendschappen ontstonden en verhalen werden gedeeld.


Deze afbeelding brengt ons terug naar hoe anders het sociale leven toen was en wekt een gevoel van nostalgie op naar een tijd waarin eenvoud en gezelligheid heersten.


1. Dit zou de jeugd van tegenwoordig eens moeten zien!
2. Vroeger was alles anders en beter..?
3. Voor de jeugd een onbekend verleden
4. Tijden veranderen…
5. Dit laat zien dat er heel veel veranderd is.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven