Onderzoek toont aan dat meer dan een kwart van de mensen in ons land rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.
Er wordt gedacht dat dit bacteriën wegspoelt, maar dit is eigenlijk niet goed. De gezondheidsrisico’s worden dan volgens het Voedingscentrum alleen maar groter.
Door rauwe kip onder stromend water van de kraan af te spoelen, verspreiden de bacteriën zich juist door de opspattende druppels.
”Het was verrassend voor ons dat meer dan een kwart van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder bereiden”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.
”Het wassen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen.
De overgrote meerderheid weet gelukkig dat hygiënisch werken essentieel is.
“Het is van essentieel belang om goed om te gaan met kip en grondig te verhitten,” aldus het Voedingscentrum.
Dus, het advies is om rauwe kip niet langer af te spoelen. “Kip is helaas een product waar veel mensen ziek van worden.”
“Het is goed om te weten dat door de juiste handelingen in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen,” verklaarde Van der Vossen.
Van der Vossen illustreerde een ander misverstand over kip. “Veel mensen wassen hun handen na het aanraken van kip.”
“Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat is al ‘killing’.”
In Suriname vinden mensen het vreemd als je kip niet eerst onder stromend water wast. Ze geloven dat de kip onrein is vanwege de hoge temperaturen, tenzij deze onder stromend water wordt gehouden.