Veel mensen maken deze fout bij het voorbereiden van een barbecue: Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

bbqjpg

Onderzoek toont aan dat meer dan een kwart van de mensen in ons land rauwe kip eerst afspoelt onder de kraan.

Er wordt gedacht dat dit bacteriën wegspoelt, maar dit is eigenlijk niet goed. De gezondheidsrisico’s worden dan volgens het Voedingscentrum alleen maar groter.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Door rauwe kip onder stromend water van de kraan af te spoelen, verspreiden de bacteriën zich juist door de opspattende druppels.

”Het was verrassend voor ons dat meer dan een kwart van de consumenten aangeeft dat ze rauwe kip wassen voordat ze het verder bereiden”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

”Het wassen van kip kan juist bacteriën verspreiden. Na het wassen worden bacteriën aangetroffen in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen.

De overgrote meerderheid weet gelukkig dat hygiënisch werken essentieel is.

“Het is van essentieel belang om goed om te gaan met kip en grondig te verhitten,” aldus het Voedingscentrum.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Dus, het advies is om rauwe kip niet langer af te spoelen. “Kip is helaas een product waar veel mensen ziek van worden.”


“Het is goed om te weten dat door de juiste handelingen in de keuken, je een voedselinfectie kunt voorkomen,” verklaarde Van der Vossen.

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

Van der Vossen illustreerde een ander misverstand over kip. “Veel mensen wassen hun handen na het aanraken van kip.”


“Ze draaien de kraan open, wassen hun handen en draaien dan de kraan opnieuw dicht. Koppie Koppie: Dan zitten de bacteriën gewoon weer op je handen. Dat is al ‘killing’.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

In Suriname vinden mensen het vreemd als je kip niet eerst onder stromend water wast. Ze geloven dat de kip onrein is vanwege de hoge temperaturen, tenzij deze onder stromend water wordt gehouden.


”Het is een gewoonte die van generatie op generatie is doorgegeven. Veel succes als je dat wilt veranderen.”

Voedingscentrum komt met belangrijke waarschuwing: Meest gemaakte fout bij kipfilet!

1. Deze grote fout wordt van generatie op generatie doorgegeven!
2. Er is enorm veel onwetendheid over dit stuk vlees!
3. De kans is groot dat jij het ook op deze manier doet!
4. Veel mensen maken deze fout en de gevolgen zijn niet prettig!
5. We zijn benieuwd of jullie het ook op deze manier aanpakken!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven