Kosten voor terugleveren zonne-energie Vattenfall klanten vanaf 1 juli

zon 1jpg

Er komt een nieuwe regeling voor klanten van Vattenfall met zonnepanelen waarbij zij een vergoeding moeten betalen voor de elektriciteit die zij aan het stroomnet terugleveren.


Deze verandering zal ingaan op 1 juli en gelden voor zowel klanten met een variabel contract als voor nieuwe vaste contracten die vanaf die datum starten.


De vergoeding die Vattenfall in rekening brengt zal variëren afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie. Klanten die minder dan 500 kWh per jaar terugleveren, zullen niets betalen.


Bij een teruglevering van 500 kWh of meer zal er een vergoeding in rekening worden gebracht. Voor de eerste 500 tot 750 kWh zal deze vergoeding 56 euro per jaar bedragen.


De kosten zullen verder stijgen bij hogere terugleveringen. Andere energiebedrijven, zoals Eneco, Greenchoice en Vandebron, hebben eerder vergelijkbare maatregelen geïmplementeerd.


Onderzoek van Energievergelijk.nl toont aan dat bijna alle Nederlandse energiebedrijven zonnepaneelbezitters nu extra belasten.


In verband met de salderingsregeling ervaren klanten met zonnepanelen hogere kosten, doordat zij teruggeleverde stroom mogen aftrekken van hun eigen verbruik.


Dit leidt tot een situatie waarbij klanten bij grote vraag en weinig aanbod een hogere vergoeding ontvangen, terwijl zonnepanelen over het algemeen stroom terugleveren op momenten van een overschot aan goedkope elektriciteit.


Na het besluit van de Eerste Kamer om de afbouw van de salderingsregeling te verwerpen, hebben energiebedrijven terugleverkosten geïntroduceerd.


Ondanks deze veranderingen blijft Vattenfall benadrukken dat zonnepanelen nog steeds een aantrekkelijke investering zijn.


Tevens zijn er klanten die niets hoeven bij te betalen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven