Slecht nieuws voor stellen die willen trouwen: Kosten voor trouwen op gemeentehuis gaan omhoog!

ringen 1jpg

In Nederland worden de kosten voor trouwen steeds hoger, vooral in Leeuwarden. De kosten voor een huwelijksceremonie op het gemeentehuis zijn nu boven de 1000 euro.


Na een verhoging van 7,5 procent betalen bruidsparen nu 1043,76 euro, een recordniveau in het land.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Volgens het AD en gegevens van Theperfectwedding.nl bedragen de landelijke kosten voor trouwen op een vrijdag, de populairste trouwdag, gemiddeld 477 euro. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van eerdere jaren.


Een huwelijk op andere doordeweekse dagen, van maandag tot en met donderdag, kost gemiddeld 456 euro, wat meer is dan vorig jaar met meer dan 5 procent.


Deze prijsstijgingen gaan de inflatie voorbij en volgen op een jaar waarin de tarieven al met 4 procent waren gestegen ten opzichte van 2022.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

In het AD wordt gemeld dat de reden achter de opmerkelijke kostenstijging in Leeuwarden nog steeds onbekend is volgens een woordvoerder.

Er is in 2019 aandacht besteed aan de vraag waarom trouwkosten zo sterk kunnen verschillen per gemeente, in Kamervragen aan voormalig minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.

Ollongren benadrukte destijds dat gemeenten het recht hebben om hun eigen tarieven vast te stellen zonder een specifieke bovengrens.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

“Als de trouwleges als te hoog worden ervaren, is het aan de gemeenteraad om deze te verlagen,” antwoordde Ollongren.

Na Leeuwarden zijn Utrecht en Pekela ook relatief duur met respectievelijk 998 euro en 967 euro voor een huwelijksceremonie op vrijdag, bedragen die ruim boven het landelijk gemiddelde liggen.

In bepaalde regio’s zoals Limburg, bijvoorbeeld, zijn de kosten beduidend lager. In gemeenten zoals Voerendaal, Peel en Maas, en Simpelveld liggen de tarieven respectievelijk op 200 euro, 210 euro, en 224 euro.

De variatie in prijzen toont aan hoe aanzienlijk de verschillen kunnen zijn binnen Nederland, afhankelijk van de specifieke gemeente waar je ervoor kiest om te trouwen.

Wordt nog even sparen voor aanstaande bruidsparen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven