Deze 7 signalen van het lichaam die kunnen wijzen op de menopauze

overgangjpg

De openheid over de menopauze groeit gestaag, al blijven er nog veel vragen bestaan over de symptomen en aanwijzingen ervan.

Vraagt u zich af welke tekenen duiden op het begin van de menopauze? Door de afwezigheid van een vaststaande leeftijd kan het lastig zijn om dit te bepalen.

De menopauze, het moment waarop de menstruatie stopt, en de overgang, de periode ervoor, worden vaak verward met elkaar.

De overgang begint doorgaans tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de oestrogeenproductie geleidelijk afneemt.

De duur van deze fase varieert van 2 tot 10 jaar. Rond de leeftijd van 45 jaar kunnen vrouwen vaag signalen van de overgang ervaren, zelfs als de symptomen nog mild zijn.

Als u twijfelt over mogelijke symptomen, is het raadzaam regelmatig een arts te raadplegen. Vraag om een ‘groene schaal’-vragenlijst om uw ervaringen beter in kaart te brengen.


Bij ernstige bloedingen is het belangrijk om deze door een arts te laten bekijken, omdat ze mogelijk door andere medische problemen veroorzaakt kunnen worden.


Als mogelijke tekenen van de overgang kunnen de volgende symptomen wijzen op veranderingen in het lichaam: Opvliegers: Opvliegers worden gekenmerkt door plotselinge warmtegevoelens, een rode huid en zweetuitbarstingen, die vaak worden getriggerd door stress of alcohol.


Nachtzweten: Het ervaren van nachtelijke opvliegers kan leiden tot slaapverstoring, vermoeidheid en irritatie.


Hoofdpijn: Een minder bekend symptoom tijdens de overgang is hoofdpijn. Stemmingswisselingen: Deze kunnen zich uiten als onverklaarbare emotionele buien, variërend van tranen tot irritatie.


Urineproblemen: Verminderde spierspanning in het bekkengebied kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.

Oorzaken van menstruatieveranderingen: Overmatige of onregelmatige menstruaties kunnen voorkomen. Vermindering van seksuele verlangens.

De periode van de overgang is een uitdagende fase die aandacht vereist voor zowel fysieke als emotionele welzijn. Belangrijk zijn een gezonde leefstijl, voldoende rust en het delen van persoonlijke ervaringen.

Zorg ervoor dat je voldoende voeding met ijzer inneemt en actief blijft door bijvoorbeeld te wandelen of zwemmen.

Als je nog andere symptomen ervaart die niet genoemd zijn, deel ze dan met ons via onze Facebookpagina.

Bepaalde klachten ondervinden? Wellicht is dit de oorzaak!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven