Stoepkrijten verboden in meer dan 300 gemeenten: Zoveel kost de boete!

krij 1jpg

Met een totaal van 9.834 regels staat Nederland bekend om zijn regelgeving. Sommige regels zijn logisch, terwijl andere verrassend kunnen zijn.

Wist je dat stoepkrijten in meer dan 300 gemeenten niet is toegestaan? Dit artikel onthult wat er kan gebeuren als je kind betrapt wordt door een handhaver terwijl het aan het stoepkrijten is.

Vroeger was stoepkrijten een populaire activiteit. De kans is groot dat ook jij als kind hele straten versierd hebt met kleurrijke krijtjes.

Ondanks dat de regen de tekeningen wegspoelde, bleef het plezier onverminderd. Tegenwoordig zien we echter steeds minder kinderen buiten spelen; veel ouders geven er de voorkeur aan om hun kinderen binnen te laten spelen met de televisie of PlayStation.

Besef je dat stoepkrijten verboden is in meer dan 300 gemeenten? Dit verbod wordt gehandhaafd met een eventuele boete.

Als je kind betrapt wordt door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) of politieagent terwijl het aan het stoepkrijten is, kan dit financiële gevolgen hebben.”

Er bestaat een mogelijkheid om te ontdekken of er in jouw gemeente een verbod van kracht is, dit kan simpelweg bij het raadplegen van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van de gemeente.

De officiële sanctie voor stoepkrijten bedraagt 150 euro, plus 9 euro aan administratiekosten. Het is echter onwaarschijnlijk dat een handhaver daadwerkelijk overgaat tot het opstellen van een proces-verbaal.

De reden achter het verbod is voornamelijk gericht op het voorkomen van ongeoorloofde reclame en vandalisme. Desondanks is er altijd een kans dat je geconfronteerd wordt met een boa die een mindere dag heeft.

Boa’s hebben de bevoegdheid om naar eigen inzicht te handelen door een waarschuwing te geven of een boete uit te schrijven.

1. Ik heb dit nooit geweten! Wat een bedrag zeg..
2. Hier kun je checken in welke gemeenten het verboden is.
3.Van dat bedrag kan je heel wat stoepkrijtjes kopen
4. Wow niet normaal de hoogte van de boete!
5. Stoepkrijten in de achtertuin is wellicht beter

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven