Stijging rente op lening: Wat betekent dit voor mensen die een huis willen kopen of al bezitten?

hyp 1jpg

Recente verhogingen van hypotheekrentes door grote Nederlandse banken, zoals Rabobank, ING en ABN AMRO, hebben aanzienlijke gevolgen voor de huizenmarkt.

Deze recente stijging, hoewel ogenschijnlijk klein met een toename van 0,05 tot 0,10 procent, is toch de hoogte van het jaar en heeft al impact op zowel potentiële als actuele huizenbezitters.

Een direct resultaat van deze hogere rentes is dat potentiële kopers minder kunnen lenen doordat een groter deel van hun inkomen bestemd is voor rentebetalingen. Dit verlaagt het maximale leenbedrag en beperkt daarmee ook de keuze in beschikbare woningen.

Als voorbeeld, een stijging van 0,1 procentpunt op een hypotheek van €300.000 kan leiden tot een maandelijkse kostenstijging van enkele tientallen euro’s. Dit kan potentiële kopers aanmoedigen om hun rente nu vast te zetten om toekomstige verhogingen te vermijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Deze extra kosten kunnen resulteren in een kleine daling van huizenprijzen doordat kopers minder te besteden hebben.

Dit is ongunstig voor zowel verkopers, die minder ontvangen voor hun woning, als kopers, die relatief meer aan rente betalen.

Individuen met een variabele rente of die aan het einde van hun rentevaste periode zijn, kunnen geconfronteerd worden met hogere maandelijkse lasten.

De aanbeveling is om nu al met een hypotheekadviseur te spreken over herfinanciering tegen nog steeds relatief lage rentetarieven.

Huurders kunnen wellicht indirecte effecten ondervinden van de stijgende hypotheekrente, zoals vertraagde doorstroming op de woningmarkt wat kan leiden tot minder beschikbare huurwoningen en dus hogere huurprijzen.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Vooral in gebieden met reeds een hoge vraag naar huurwoningen is dit effect merkbaar. Huurders worden geadviseerd alert te blijven op veranderingen in huurkosten en mogelijkheden voor betaalbare huisvesting te onderzoeken.

Familie Khaled heeft niet genoeg aan uitkering: Leefgeld is maar 150 euro per week

Er is echter wellicht een positieve noot. De Europese Centrale Bank (ECB) plant om de rentetarieven vanaf juni te verlagen, wat gunstig kan zijn voor hypotheken met kortere looptijden.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Dit zou op de middellange tot lange termijn kunnen resulteren in een daling van de hypotheekrente, afhankelijk van de ontwikkelingen in inflatie en lonen.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven