In deze regio in Nederland krijg je een boete van 1000 euro als je afval laat liggen!

WhatsApp Image 2024 05 15 at 121410jpg

De problematiek van zwerfafval blijft een uitdaging in Nederland, met Enschede als geen uitzondering. Straten liggen regelmatig bezaaid met plastic verpakkingen, oude sigaretten en gebruikte kauwgom.


VVD-fractievoorzitter Malkis Jajan pleit voor verandering: “Met een boete van 1000 euro of een taakstraf.”


Tijdens zijn vakantie in Singapore viel het Jajan op hoe schoon de stad was. “Toen had ik even een realisatiemoment: het is helemaal niet normaal dat de fietspaden hier in Nederland rood met wit gespikkeld zijn van alle uitgespuugde kauwgompjes.”


Jajan legt uit dat onderzoek aantoont dat mensen hun afval op straat gooien omdat er al rommel ligt of omdat ze anderen hetzelfde zien doen.


“We moeten er dus met z’n allen voor zorgen dat de straten mooi schoon zijn, dan voorkom je dat er meer zwerfvuil bijkomt.”


In de motie die maandagavond is ingediend door het raadslid, wordt aangegeven: “De wethouder zal nu bij het Rijk de aanvraag doen voor een tijdelijke pilot.” Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer dit van kracht zal worden.


“Een logische termijn is dat het op 1 januari 2025 start. Tot die tijd moet de boete in ieder geval verhoogd worden tot het wettelijke maximum van 160 euro en zal er meer gehandhaafd moeten worden.”


Het raadslid erkent dat de voorgestelde boete van 1000 euro aan de hoge kant is. “Maar dat is cruciaal, omdat we willen voorkomen dat mensen overtredingen begaan. Voor wie de boete niet kan betalen, staat er een taakstraf op het spel.”


“Ons doel is natuurlijk niet om zoveel mogelijk boetes uit te delen, maar om te voorkomen dat mensen hun afval achteloos weggooien.”


Deze inwoners denken voortaan wel eerst goed na!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven