Prinses Laurentien ontdaan door ophef over haar manier van toeslagen regelen: ‘Weer dat machteloze gevoel’

WhatsApp Image 2024 05 31 at 201952 1jpg

De ophef rond het voorstel van Prinses Laurentien om de afwikkeling van het toeslagenschandaal te versnellen, heeft haar diep geraakt.

Haar methode, genaamd de Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH), die bedoeld is om ouders die getroffen zijn sneller en effectiever te helpen, wordt besproken in een video die door Prinses Laurentien is verspreid.

Desondanks brengt deze benadering hogere kosten met zich mee, maar Prinses Laurentien benadrukt dat deze alternatieve methode noodzakelijk is.

In een video van meer dan dertien minuten spreekt Prinses Laurentien: “De commotie is onaangenaam en treft ons, raakt mij persoonlijk en betreft ook iets essentieels.”

”Het polariseren, het napraten zonder feiten en het uit het oog verliezen van de mensen om wie het gaat. Als er iets is waar ik, waar wij niet voor staan, dan is dat het wel.”


In de Tweede Kamer heeft demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) verklaard dat het demissionaire kabinet van mening is dat er nog aanpassingen nodig zijn aan de methode om deze navolgbaar en uitlegbaar te maken.


De boodschap van Laurentien is bedoeld om meer duidelijkheid te bieden, vooral aan de getroffen ouders. De SGH-methode voorziet in vaste vergoedingen voor specifieke gebeurtenissen, zoals het verlies van werk.


Volgens Laurentien is de methode van SGH goed uitlegbaar: “Hoe verwoestender het effect van de onterechte terugvorderingen, hoe hoger het schadebedrag, want hoe meer leed en letsel er is geweest.”


Staatssecretaris De Vries erkent de vooruitgang die de stichting van Laurentien heeft geboekt: “Er is een pilot uitgevoerd door de Stichting (Gelijk)waardig Herstel, waarbij 300 vaststellingsovereenkomsten met gedupeerde ouders zijn afgesloten.”

”Er is waardering voor de route, de aanpak en de tevredenheid van de ouders, die we nu oppakken omdat de evaluatie wijst op een aantal verbeterpunten. We willen in samenspraak met SGH afspraken maken en de intentie is om dit voort te zetten.”

Laurentien deelt dat ze het moeilijk vindt dat de ophef de ‘essentie van de pijn’ raakt die veel toeslagenouders hebben gedeeld.

“Weer die machteloosheid, verlies van regie, anderen die over je beslissen, onduidelijkheid, onzekerheid en littekens die weer worden opengehaald,” aldus haar uitspraak.

Volgens de prinses zal de methode naar verwachting worden voortgezet. “Ons doel is onverminderd ons blijven inzetten voor het herstel van jullie en alle erkende gedupeerde ouders.”


Volgens de bevindingen van de enquêtecommissie die onderzoek heeft uitgevoerd naar de toeslagenaffaire in februari, zijn de levens van velen onschuldige individuen verwoest.


1. De prinses zal onafgebroken steun blijven betuigen aan alle benadeelden.
2. De prinses heeft geloof in de voortzetting van de aangegeven methode.
3. ‘Weer die machteloosheid, verlies van regie’
4. Middels een videobericht laat ze haar stem horen.
5. Ze hanteert een duidelijke toon in haar videobericht!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven