Wie is de favoriete keuze voor premier? Geert Wilders heeft al met iemand gesproken!

WhatsApp Image 2024 05 14 at 142119 3jpg

De leiding van Nederland is een onderwerp van speculatie en nieuwsgierigheid.

Geert Wilders, de politicus van de grootste partij, heeft al contact gezocht met een mogelijke kandidaat voor de functie van premier. Deze ontwikkeling zal naar verwachting tegen 15 mei worden besproken door de informateurs.

Bij haar aankomst in de Tweede Kamer benadrukte VVD-leider Dilan Yesilgöz het belang van de rol, met de woorden: “De premier is niet enkel het gezicht van ons land, maar ook een cruciale figuur in het bestuur.”

Zowel Dilan Yesilgöz als Pieter Omtzigt van NSC vinden dat de keuze voor de nieuwe premier een cruciale rol speelt in het formatieproces.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Echter, BBB-leider Caroline van der Plas heeft een andere kijk hierop en is van mening dat de formatie een andere focus zou moeten hebben.

Opgave van een akkoord moet prioriteit krijgen, gevolgd door een bespreking over de “poppetjes”.

Grote irritatie bij Caroline van der Plas: ‘Mag ik nog ademen mensen?’

Recentelijk heeft Wilders verklaard dat hij reeds een kandidaat op het oog heeft voor de positie van premier, en deze persoon benaderd heeft.

Hij benadrukte dat het onprofessioneel zou zijn als hij dit nog niet had gedaan en noemde het “vreemd” als hij nog geen gesprek met deze persoon zou hebben gevoerd.

De identiteit van deze kandidaat houdt hij momenteel privé, en de andere partijen bij de formatie zijn nog niet op de hoogte gesteld.

In landen waar de premier niet rechtstreeks wordt verkozen, is het gangbaar dat de leider van de grootste partij de functie van premier vervult.


Een mogelijke premier krijgt soms niet meteen de volledige steun, zoals Wilders onlangs ervoer.


Een mogelijke premier moet volgens Yesilgöz verbindend zijn en Nederland goed vertegenwoordigen, iets wat zij niet ziet in Wilders.


Omtzigt vreest dat de afstand tussen zijn partij en de PVV te groot is voor samenwerking, terwijl Van der Plas hier geen bezwaar tegen heeft.

Partij van Pieter Omtzigt wil dit verbod invoeren: ‘Engeland en Zweden doen dit al lang’

Deze overwegingen hebben geleid tot het besluit van de partijleiders om in de Tweede Kamer te blijven tijdens de komende kabinetsperiode.


Dit vinden zijn collega’s ervan!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven