Maak je borst maar nat: Absurde stijging zorgpremie 2023!😱😲

De eerste berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid zijn bekend en de uitslag daarvan is niet zo heel erg fraai. Per maand zijn we per persoon zo’n 15 euro extra kwijt.

Het ministerie schat de kosten per persoon in 2023 op ongeveer 1.700 euro per jaar. Wanneer we even gaan rekenen komt dat neer op zo’n 140 euro per maand.

De zorgpremie ligt dit jaar op een bedrag van om en nabij 125 euro per maand. We zouden dus te maken kunnen krijgen met een stijging van maar liefst 15 euro per maand.

Wel moet benadrukt worden dat de berekening geldt als een adviesprijs. In november kunnen de zorgverzekeraars zelf hun tarieven bepalen.

Ze zouden dus ook een lagere premiekunnen bereken, echter zullen zij dan aanspraak moeten maken op hun financiële reserves. De kans daarop is minimaal.

Al jaren hebben we te maken met een extra zorgpremie. Het bedrag lag zo’n tien jaar geleden nog rond de 100 euro per maand. Sinds die tijd is het eigen risico hard omhoog gegaan.

Het eigen risico kan voorlopig niet stijgen en staat nu op 385 euro per jaar. Een stijging is nu niet mogelijk daar het is opgenomen in het huidige coalitieakkoord.

Het ministerie van Volksgezondheid maakt in augustus van dit jaar een nieuwe raming. Op Prinsjesdag zullen de uitkomsten hiervan bekend gemaakt worden.

Een woordvoerder laat weten geen verklaring te hebben hoe het komt dat de zorgpremie 2023 zo hoog uitvalt in de voorlopige berekeningen. Hieronder een overzicht van de zorgpremies, samengesteld door De Telegraaf.

Auteur

Scroll naar boven