Hogere kosten voor parkeervergunningen: Niet goed nieuws!

par 1jpg

In Nederland zijn de kosten voor parkeervergunningen de afgelopen tijd gestegen, vooral voor bewoners die een vergunning nodig hebben om in de buurt van hun huis te parkeren.


Een recent onderzoek van het ANP laat zien dat de kosten voor parkeervergunningen in zes van de tien steden met vergunningzones sinds 2021 zijn gestegen.


Van de 342 onderzochte gemeenten vereisen momenteel 147 minstens één zone met een parkeervergunning, waarbij de tarieven variëren.


Met name in Heerenveen zijn de kosten voor een parkeervergunning sterk gestegen. Bewoners in het centrum van de stad zagen de prijs stijgen van €45 in 2021 naar €100 in 2023, een verdubbeling van de kosten.


De gemeente rechtvaardigt deze verhoging door aan te geven dat er in voorgaande jaren geen aanpassingen aan de tarieven werden gedaan en dat dit jaar is gekozen voor een “kostendekkende verhoging in één keer”.


Uit gegevens blijkt dat in diverse gemeenten de parkeertarieven sterk zijn gestegen. Nijkerk zag een stijging van bijna 72%, gevolgd door Lochem met 55%, Rijswijk met iets meer dan 52%, Den Haag met bijna 45% en Gouda met ruim 44%.


De hoogste parkeervergunningkosten in Nederland zijn te vinden in Amsterdam, waar bewoners binnen de Singel dit jaar €630 betalen, een stijging van 11% ten opzichte van €568 in 2021.


Op de voet gevolgd door Utrecht met €615 en Groningen en Den Bosch met respectievelijk €370 en €368 voor hun parkeervergunningen.


In verschillende Nederlandse gemeenten is parkeren een steeds duurdere aangelegenheid geworden, vooral voor bewoners die in de buurt een parkeervergunning nodig hebben…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven