Wat valt je op als je deze oude foto bekijkt?

vroeger 1jpg

In de volksmond wordt vaak gezegd dat vroeger alles beter was. Of dat daadwerkelijk het geval was, blijft een persoonlijke mening. Feit is wel dat de jaren negentig aanzienlijk verschillen van het heden.

Sinds die tijd zijn er vele veranderingen doorgevoerd. Ongetwijfeld zijn er diverse dingen of tradities die nu niet meer bestaan of in de vergetelheid zijn geraakt.

Daarom is het interessant om terug te kijken aan de hand van een oude foto. Deze afbeelding, genomen in een café, illustreert duidelijk de veranderingen die zich in de loop der tijd hebben voorgedaan.

Op de foto is een sfeervolle ruimte te zien met vrolijke mensen. Ze zitten gezellig bij elkaar, enkele met een sigaret in hun hand, anderen met een glas bier.

Achteraan staat een jukebox, waar een man in een leren jack een plaat selecteert om af te spelen. Een andere groep vrienden zit aan een tafel te kaarten en te converseren met elkaar.

Wat spreekt deze foto uit over de sfeer en de tijdgeest van een Nederlands café in de jaren negentig? Het brengt een gemoedelijke atmosfeer naar voren.

De sfeer die bijna nostalgisch aanvoelt.


In bijna elk café hing een mix van bier- en sigarettenrook, omdat roken toen nog overal was toegestaan, en de drankjes waren spotgoedkoop. Voor een paar gulden had je al een biertje of een mixdrankje.


De cafés hadden vaak een eenvoudige, maar sfeervolle inrichting, en ze zaten altijd vol. Mensen speelden kaartspellen, waren bezig met biljarten of zaten urenlang te kletsen.


In een tijd zonder mobiele telefoons waren cafés dé plek waar vriendschappen ontstonden en verhalen werden gedeeld.


Deze foto herinnert ons eraan hoe anders het sociale leven toen was en roept een gevoel van nostalgie op naar een tijd waarin eenvoud en gezelligheid centraal stonden.


1. Dit zou de jeugd van tegenwoordig eens moeten zien!
2. Vroeger was alles anders en beter..?
3. Voor de jeugd een onbekend verleden
4. Tijden veranderen…
5. Dit laat zien dat er heel veel veranderd is.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven