Vanavond te zien: Het noorderlicht in bepaalde delen van Nederland.

WhatsApp Image 2024 05 12 at 201541 1jpeg

Vanavond is er in bepaalde delen van onze provincie een zeldzame gelegenheid om het noorderlicht te aanschouwen. Het natuurfenomeen dat afgelopen weekend opvallend goed te zien was, biedt zich deze avond voor het laatst aan.

Volgens lokale rapporten was het twintig jaar geleden voor het laatst zo helder zichtbaar. Op sociale media circuleerden fascinerende afbeeldingen van een hemel gehuld in groene, roze, paarse, blauwe en gele tinten.

Een zeldzame gelegenheid, daar het noorderlicht meestal alleen te bewonderen is in verre, noordelijke landen zoals IJsland, Noorwegen of Zweden.

Voor degenen die de voorgaande nachten andere plannen hadden, biedt deze nacht nog een kans om dit prachtige natuurverschijnsel te bewonderen.

Volgens Floris Lafeber, een meteoroloog, is dit een unieke kans om het noorderlicht van dichtbij te ervaren.

Volgens Weeronline zal het noorderlicht vanavond niet zo intens zijn als de voorgaande dagen, omdat, zoals Lafeber uitlegt, “De piek is echt wel geweest, na vannacht is het zo goed als voorbij.”

Lafeber adviseert om richting de kust of het Waddengebied te gaan voor de beste ervaring, aangezien het daar waarschijnlijk het meest spectaculair zal zijn, mits de lucht helder is en er minimale lichtvervuiling is.

De uitzonderlijke zichtbaarheid van het noorderlicht de afgelopen dagen is te danken aan de sterkste zonnestorm in meer dan twintig jaar, samen met de heldere, donkere nachten — ideale omstandigheden voor dit natuurlijke spektakel.

Hoewel het noorderlicht enkele dagen van tevoren voorspelbaar is, zal een vertoning zoals recentelijk gezien waarschijnlijk niet snel weer plaatsvinden, benadrukt Lafeber.

“Twintig jaar geleden was het voor het laatst zó goed te zien met het blote oog. Dat wordt het waarschijnlijk niet snel meer,” concludeert de meteoroloog.

OP 1 van deze plekken moet je zijn om het lichtspektakel te kunnen zien!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven