Heb jij vaak last van nachtelijk toiletbezoek? Dit kan de reden zijn!

blaasjpg

Er is een aandoening, genaamd het blaaspijnsyndroom, die vaak verward wordt met een blaasontsteking vanwege vergelijkbare symptomen.

De oorzaak van het blaaspijnsyndroom is echter niet bacterieel en reageert niet op antibiotica, in tegenstelling tot een blaasontsteking.

Dit syndroom ontstaat door ontsteking van de blaaswand en kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, operaties, allergieën of problemen met het immuunsysteem.

Terwijl stress de aandoening niet direct veroorzaakt, kan het wel de symptomen verergeren.

Hormonale veranderingen, zoals de afname van oestrogeen tijdens de menopauze, kunnen ook een rol spelen.

Deze veranderingen kunnen het slijmvlies van de plasbuis dunner maken, waardoor de bescherming tegen bacteriën afneemt en het risico op een blaasontsteking toeneemt.

Volgens statistieken ondervindt ongeveer 20% van vrouwen boven de 65 jaar regelmatig blaasontstekingen, terwijl deze hormonale veranderingen ook een rol kunnen spelen bij het ontstaan of verergeren van blaaspijnsyndroom.

Er zijn diverse symptomen van blaaspijnsyndroom, die aanzienlijke hinder kunnen veroorzaken in het dagelijks leven.

Veelvoorkomende klachten omvatten frequente aandrang om te plassen zowel overdag als ’s nachts, pijn in de onderbuik met uitstraling naar rug, lies en zij, en pijn in de omgeving van de vagina.

Deze pijn kan intenser worden vóór de menstruatie en neiging hebben toe te nemen naarmate de blaas zich vult, hoewel plassen vaak tijdelijke verlichting kan bieden.

Verscheidene behandelingsopties zijn beschikbaar en zullen afhangen van de specifieke situatie van de patiënt, variërend van medicatie zoals ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, het oprekken van de blaaswand, tot plaatselijke toepassing van oestrogeen wat verlichting kan brengen bij menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom.

Om de klachten van blaaspijnsyndroom te verminderen, wordt geadviseerd…

Om bepaalde irriterende stoffen te vermijden.

Voorbeelden hiervan zijn scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen.

De kennis die hieruit voortkomt, draagt bij aan een diepgaander begrip van het blaaspijnsyndroom en de beschikbare behandelingen, evenals aan preventieve maatregelen die kunnen worden genomen om de symptomen onder controle te houden.

Ik heb dit inderdaad nooit geweten!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven