Veel naaktslakken in je tuin? Zo houd je ze weg!

ns 1jpg

Er is een toename van naaktslakken in tuinen, wat een uitdaging vormt voor tuinliefhebbers.

Maar hoe kun je ervoor zorgen dat deze kwetsbare beestjes je tuin mijden? In dit artikel delen we enkele tips.

Laten we eerst kijken naar de reden waarom er momenteel zoveel naaktslakken tevoorschijn komen. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het aanhoudende natte weer.

Vanwege de overvloedige regen gedijen naaktslakken goed in deze vochtige omgeving. Bovendien vinden ze de planten in je tuin zeer aantrekkelijk.

Bij Volkstuinvereniging IJlst ondervinden ze ook deze overlast: “Er zijn nu zoveel slakken dat ze zelfs overdag actief zijn,” meldt de vereniging.

De grote uitdaging is hoe je deze slakkenplaag kunt bestrijden. Vera Greutink uit Enschede heeft een effectieve methode ontdekt en heeft tot nu toe geen enkele slak meer gezien. Hoe. . . ?

Volgens Greutink zou dat te wijten zijn aan haar benadering van tuinieren op basis van permacultuur. “Ons tuinieren is gebaseerd op permacultuur. Hiermee bedoelen we: niet spitten en met rust laten,” legt ze uit.

In de niet-omgespitte grond leven insecten die slakken en hun eitjes consumeren. Het gevolg is een afname van het aantal slakken, of zelfs een volledige afwezigheid ervan.

In haar tuin heeft Vera ook een vijver met kikkers en een egel, die tevens helpen bij het beheren van de slakkenpopulatie.

Bovendien gebruikt ze organisch materiaal zoals stro, bladeren of grasmaaisel om de grond te bedekken. Ondanks de mogelijke kosten, valt dit best mee.

“Na verloop van tijd, na het consequent toepassen van deze tuiniermethode, zal je merken dat er steeds minder slakken zijn,” geeft Greutink aan. Het effect zal echter niet direct merkbaar zijn.

“Door de jaren heen verbetert het. Het draait niet om het verwijderen van slakken, maar om het creëren van balans.”

Door deze benaderingen te volgen, kun je je tuin vrij van naaktslakken houden en tegelijkertijd een gezonde, gebalanceerde omgeving creëren voor je planten en dieren.

1. Door hiermee te stoppen kunnen we de invasie stoppen.
2. We maken het onbedoeld aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. Deze aanpak is zowel eenvoudig als voordelig.
4. Door dit te doen verminder je het aantal slakken.
5. Ik ga deze methode direct toepassen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven