Hoe je veel slakken in je tuin tegen kunt gaan!

ns 1jpg

Op dit moment hebben tuiniers te maken met een onwelkome invasie van naaktslakken. Deze slijmerige indringers vormen een uitdaging voor liefhebbers van tuinieren.

Hoe kun je ervoor zorgen dat deze glibberige bezoekers jouw tuin mijden? In dit artikel presenteren we de oplossing.

De eerste vraag is waarom er momenteel zoveel naaktslakken verschijnen. Dit fenomeen heeft alles te maken met het aanhoudende vochtige weer.

Al wekenlang regent het pijpenstelen, en naaktslakken gedijen uitstekend in deze vochtige omstandigheden. Daarnaast vinden ze de planten in jouw tuin een waar feestmaal.

Bij Volkstuinvereniging IJlst merken ze het ook op: “Ze zijn er niet alleen in de ochtend. Het zijn er nu zo veel, dat ze overdag ook rondkruipen,” meldt de vereniging.

De grote vraag luidt: hoe kun je van deze slakkenplaag afkomen? Vera Greutink uit Enschede heeft een doeltreffende oplossing gevonden.

Volgens Greutink komt dat door haar manier van tuinieren, gebaseerd op permacultuur. “We tuinieren volgens permacultuur. Dat wil zeggen: niet spitten, met rust laten.”

In grond die niet wordt omgespit, leven insecten die slakken en hun eitjes opeten. Het resultaat: minder slakken, of zelfs helemaal geen.

Vera heeft ook een vijver met kikkers en een egel in haar tuin, die ook helpen bij het onder controle houden van de slakkenpopulatie.

Daarnaast bedekt ze de grond met organisch materiaal, zoals stro, bladeren of grasmaaisel. Hoewel deze aanpak misschien prijzig klinkt, is het dat niet.

“Hoe langer je deze manier van tuinieren uitvoert, des te minder slakken er zijn,” legt Greutink uit. Het verschil merk je echter niet meteen.


“Na verloop van tijd verbetert de situatie. Het draait niet om het verwijderen van slakken, maar om het bereiken van balans.”


Met deze benaderingen kun je je tuin vrij van naaktslakken houden en tegelijkertijd een gezonde, evenwichtige habitat voor je flora en fauna creëren.


1. Door deze aanpak kunnen we de invasie stoppen.
2. We maken bewust de omgeving aantrekkelijk voor de naaktslakken.
3. Het is een eenvoudige en voordelige methode.
4. Zo kom je van de overvloed aan slakken af.
5. Ik ga direct deze methode toepassen!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven