Steeds meer moeders kiezen voor andere voeding dan borstvoeding!

bovo 1jpg

Met recente gegevens van het Voedingscentrum voor 2023 blijkt dat het aantal moeders dat alleen borstvoeding geeft, is gedaald tot iets meer dan de helft, het laagste niveau ooit.

De gegevens tonen aan dat bijna driekwart van de moeders, 71%, eerder stopt met borstvoeding dan ze eigenlijk zouden willen, vaak vanwege de perceptie van onvoldoende melkproductie of pijn tijdens het voeden. Soms accepteert de baby ook niet makkelijk deze vorm van voeding.

Bijna een kwart van de moeders combineerde borstvoeding met flesvoeding, waardoor het totaalpercentage van baby’s dat borstvoeding krijgt op 76% uitkomt, een stijging in vergelijking met voorgaande jaren.

Er wordt over het algemeen aangenomen dat borstvoeding de gezondste optie is voor baby’s, met aanbevelingen om baby’s minstens zes maanden borstvoeding te geven voor optimale voordelen.

Voeding- en gezondheidsexpert bij het Voedingscentrum, Marije Verwijs, merkt op dat borstvoeding geven “uitdagend” kan zijn, vooral in het begin.

“Het belang van betere ondersteuning en gedegen voorlichting door professionals zoals verloskundigen, kraamverzorgenden en jeugdgezondheidszorg wordt benadrukt door de genoemde redenen,“ aldus Verwijs.

Gezondheid en het bevorderen van het contact tussen moeder en kind worden vaak door ouders genoemd als de belangrijkste redenen om met borstvoeding te beginnen.

Opvallend is het verschil in borstvoedingscijfers op basis van opleidingsniveau; ouders met een hogere of wetenschappelijke opleiding kiezen vaker uitsluitend voor borstvoeding dan die met een mbo-achtergrond of een meer praktische opleiding.

Dit benadrukt de noodzaak van toegankelijke voorlichting en ondersteuning voor alle moeders, ongeacht hun educatieve achtergrond, om optimale voedingskeuzes voor hun kinderen te kunnen maken.

Steeds meer moeders maken deze keuze!

Steeds meer moeders maken deze keuze!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven