Onderzoek naar de geschiedenis en voorgaande rol van melk met mogelijke racistische kanten

WhatsApp Image 2024 06 27 at 115959jpg

Er is aangekondigd dat het Oxford Museum een uitgebreide studie zal uitvoeren naar mogelijke “racistische” aspecten van melk, in een baanbrekende zet in het academisch onderzoek.

Het project draagt de titel “Milking it: colonialism, heritage & everyday engagement with dairy” en wordt gefinancierd door de Arts and Humanities Research Council.

De studie richt zich specifiek op de koloniale erfenis van zuivelproducten en hun verband met bredere politieke en culturele vraagstukken.

Het onderzoeksteam zal diepgravend de historische rol van melk onderzoeken en de verbindingen ervan met Noord-Europese en “wit supremacistische” ideeën door de geschiedenis heen analyseren.

In het onderzoek wordt gekeken naar de impact op andere culturen en de mogelijke politieke lading van melk als alledaags product.

Hoewel debatten over de politieke en culturele implicaties van melk niet nieuw zijn, zal dit project een diepgaandere analyse bieden dan ooit tevoren.

Door gedetailleerde melkdagboeken te analyseren, uitgebreid archiefonderzoek te doen en participatieve podcasts te produceren, wil het project niet alleen de historische betrokkenheid bij melk onderzoeken, maar ook netwerken creëren met consumenten en producenten in zowel Groot-Brittannië als Kenia.

Dit project biedt een bijzondere gelegenheid om inzicht te krijgen in hoe koloniale erfenissen nog steeds impact hebben op het dagelijks leven over de hele wereld.

De beslissing om melk te onderzoeken in relatie tot kolonialisme en erfgoed heeft reeds voor discussies gezorgd en heeft verschillende perspectieven geopend over de rol van voedsel in culturele identiteit en politiek.

Door deze onderwerpen aan het licht te brengen, hoopt het Oxford Museum een breder begrip te stimuleren van hoe alledaagse producten zoals melk verweven zijn met complexe historische en hedendaagse vraagstukken.

Dit onderzoek belooft niet alleen nieuwe perspectieven aan het licht te brengen, maar ook een platform te bieden voor diepgaande dialogen over de intersectionele aspecten van voedsel, geschiedenis en sociale rechtvaardigheid.


Onderzoekresultaten zouden eventueel perspectieven op voedingsmiddelen en hun maatschappelijke rol drastisch kunnen veranderen.

1. Het onderzoekt de invloed van melk op diverse culturen.
2. Gericht op de koloniale geschiedenis van zuivelproducten.
3. Vernieuwend in academisch onderzoek…
4. Het heeft verrassende aspecten…
5. Mogelijk beperkingen in het gebruik van het woord melk in de toekomst.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven