Heb je last van deze ongemakken? Dan zit je misschien in de overgang!

menojpg

Langzaam komt het praten over de menopauze uit de taboesfeer, hoewel er nog steeds veel onduidelijkheid bestaat over de symptomen en tekenen ervan.

Onzeker over de indicaties dat je de overgang bereikt? Er is geen vaste leeftijd waarop dit gebeurt, waardoor het vaak moeilijk is om te bepalen wanneer dit moment aanbreekt.

Veel mensen verwarren de menopauze — het stoppen van de menstruatie — met de overgang — de periode die hieraan voorafgaat.

Meestal begint de overgang tussen de 40 en 45 jaar, wanneer de productie van oestrogeen geleidelijk afneemt.

Deze fase kan variëren van 2 tot 10 jaar. Rond de leeftijd van 45 jaar kunnen vrouwen vaak subtiele symptomen van de overgang ervaren.

Als je twijfelt over de symptomen, is het verstandig om regelmatig een arts te raadplegen. Vraag jouw arts om een vragenlijst, ook wel bekend als de ‘green scale’, om een beter inzicht te krijgen in wat je doormaakt.

Bij ernstige bloedingen is het verstandig om medische hulp in te schakelen, aangezien deze door verschillende oorzaken veroorzaakt kunnen worden.

Als mogelijke tekenen van de overgang kunnen zeven symptomen optreden: Opvliegers: kortstondige warmteopwellingen, roodheid en zweten die vaak veroorzaakt worden door stress of alcohol.

Nachtzweten: dit kan de slaap verstoren en leiden tot vermoeidheid en irritatie.

Hoofdpijn: tijdens de overgang kan dit een vaak voorkomend symptoom zijn. Stemmingswisselingen: van tranen tot frustratie kunnen zich onverklaarbare emotionele schommelingen voordoen.

Urineproblemen: verminderde spierspanning in het bekken kan leiden tot frequente blaasontstekingen en incontinentie.

Menstruatieveranderingen: onregelmatige menstruatiepatronen kunnen optreden, wat een indicator kan zijn van de overgang.

Een veelvoorkomend signaal is “afname in libido”.

  Een periode van overgang vereist aandacht voor zowel fysieke als emotionele gezondheid, blijf actief betrokken bij een gezonde levensstijl, voldoende rust en het delen van ervaringen zijn cruciaal.

  Het is belangrijk om voldoende ijzerrijk voedsel te consumeren en actief te blijven door te wandelen of zwemmen.

  Als er nog andere symptomen zijn die niet genoemd zijn, ontvangen we graag feedback op onze Facebookpagina.

  1. Deze tekenen laat je lichaam je zien!
  2. Het lichaam geeft deze signalen af!
  3. Toch handig om de symptomen te herkennen.
  4. Herken jij deze symptomen?
  5. De signalen lopen behoorlijk uiteen, handig om te weten!

  author avatar
  Mischa P.
  Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
  Scroll naar boven