Experts waarschuwen: Steeds meer kinderen halen geen zwemdiploma door dure zwemlessen!

zwemles 1jpg

Specialisten waarschuwen dat de stijgende prijzen van zwemlessen leiden tot een afname in het aantal Nederlandse kinderen dat een zwemdiploma haalt.

Veel kinderen moeten voortijdig stoppen met zwemlessen doordat hun ouders de verhoogde tarieven niet meer kunnen of willen bekostigen.

Onderzoek uitgevoerd door Nieuwsuur wijst uit dat de kosten van zwemlessen de afgelopen jaren aanzienlijk zijn gestegen.

Vanaf 2018 betalen ouders gemiddeld bijna 30 procent meer voor zwemlessen. In sommige gemeenten is deze stijging zelfs opgelopen tot 70 procent.

Terwijl de gemiddelde prijzen van producten en diensten in Nederland met 21 procent zijn gestegen, is de prijs van zwemlessen met wel 30 procent gestegen.

In euro’s uitgedrukt, kost een zwemles nu gemiddeld 12 euro, terwijl dit voorheen 9 euro was. Het behalen van alleen een A-diploma vereist ongeveer zestig lessen, wat ouders meer dan 700 euro kan kosten.

Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instituut dat sportonderzoek doet, benadrukt het belang van zwemlessen en constateert dat ouders vaak besluiten om hiermee te stoppen, in een interview met de NOS.

Het streven is dat zwemveiligheid voor iedereen toegankelijk is en dat alle kinderen de kans krijgen om een A-, B- en C-diploma te behalen, merkt Hoekman op.

Volgens CBS-gegevens is het percentage kinderen zonder zwemdiploma gestegen van 6 procent in 2018 naar 13 procent.

De stijging van de kosten in zwembaden wordt voornamelijk toegeschreven aan de hogere energietarieven die nodig zijn voor het onderhoud en de verwarming van het water.

Om zwembaden te ondersteunen, heeft de overheid een noodfonds van 207 miljoen euro in 2022 toegekend. Echter, dit dekt niet alle problemen, aangezien er ook hogere personeelskosten zijn en een tekort aan badmeesters.


Er zijn (sport)fondsen in sommige gemeenten die kunnen helpen bij de financiering van zwemlessen voor kinderen.


Helaas zijn dergelijke fondsen niet beschikbaar in alle Nederlandse gemeenten, en maken niet alle ouders die financiële ondersteuning nodig hebben er gebruik van, wat door het Mulier Instituut als zorgwekkend wordt beschouwd:


“Om de ongelijkheid te verminderen, zouden gemeenten armoederegelingen toegankelijker moeten maken. Je recht op zo’n regeling zou niet afhankelijk moeten zijn van je woonplaats.”


1. De kosten voor een zwemles zijn vandaag de dag erg hoog!
2. Het is triest hoe moeilijk het voor velen is geworden om deze te bekostigen.
3. Een gemiddelde schatting voor het behalen van een A-diploma…
4. Zwemvaardigheid is van groot belang maar wordt onbetaalbaar!
5. De stijging in kosten is schokkend. Absurd!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven