Binnenkort verdwijnt iDeal en komt er een nieuw betaalsysteem in de plaats!

WhatsApp Image 2024 05 12 at 202942jpg

Als je regelmatig online winkelt in Nederlandse webshops, ben je waarschijnlijk bekend met iDeal, een betalingsmethode die onmisbaar is geworden in het Nederlandse e-commerce landschap.

Er staan echter grote veranderingen op komst voor iDeal. Het bekende betaalsysteem zal binnenkort een metamorfose ondergaan. Hier volgt wat belangrijke informatie.

iDeal zag in 2004 het levenslicht dankzij grote Nederlandse banken zoals ABN Amro, ING Bank, Postbank en Rabobank.

De gezamenlijke inspanning resulteerde in een uniforme betaalmethode die het online bankieren aanzienlijk vereenvoudigde, wat een welkome ontwikkeling was gezien elke bank destijds nog een eigen systeem hanteerde.

Een jaar later, in 2005, werd iDeal officieel gelanceerd en in 2006 werd het beheer overgedragen aan Currence door de oprichtende banken.

Onlangs heeft iDeal een belangrijke verandering ondergaan en is er een nieuwe fase aangebroken.

“Het nieuws is naar buiten gekomen: iDeal is overgenomen door het European Payments Initiative (EPI).”

“Met meer dan een miljard verwerkte transacties per jaar, staat iDeal op het punt om een ingrijpende modernisering te ondergaan.”

“Volgens Daniel van Delft van Currence, zal er binnenkort een update worden uitgevoerd waarbij gebruikers de mogelijkheid krijgen om een persoonlijk iDeal-profiel aan te maken om het betalingsproces te versnellen.”

“Dit profiel zal ook nieuwe functionaliteiten bieden zoals het uitstellen van betalingen of betalen in termijnen.”

“Hoewel het nieuwe systeem belooft superveilig te zijn, zal iDeal plaatsmaken voor een nog geavanceerder betaalsysteem.”

“Het EPI heeft plannen om later dit jaar ‘Wero’ in Frankrijk en Duitsland te introduceren, een systeem dat lijkt op Tikkie maar met aanvullende functies zoals overschrijvingen, betalen achteraf en pintransacties.”

In Nederland zal de transitie naar Wero plaatsvinden wanneer alles gereed is. Delft verzekert dat, ondanks het verdwijnen van iDeal, het nieuwe systeem een verbetering zal zijn. Sommige critici uiten bezorgdheid dat deze verandering de weg kan effenen voor een digitale euro.

Zou dit kunnen leiden tot de introductie van de digitale euro?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven