Gezond houden van het gebit: Dit zijn de zes meest veelvoorkomende fouten die we maken

Op je tandenborstel kunnen meer dan een miljoen bacteriën zitten, en hoewel de meeste onschadelijk zijn, kunnen sommige toch schade aan je tanden veroorzaken. Dagelijks poetsen is essentieel om je tanden gezond te houden, maar sommige onbewuste fouten kunnen meer kwaad dan goed doen.

Hoewel je misschien gewend bent om direct na het tandenpoetsen je mond te spoelen, kan dit juist het effect van het poetsen verminderen. Doordat water de geconcentreerde fluoride in de tandpasta verdunt, profiteer je mogelijk niet volledig van de voordelen.

Indien u nog steeds de gewoonte heeft om uw mond te spoelen, gebruik dan mondwater met fluoride om uw glazuur te beschermen. In supermarkten zijn er verschillende merken en soorten mondwater verkrijgbaar, van fris tot pittig van smaak.

Als u ooit heeft gemerkt dat u een slechte adem heeft, ondanks grondig tandenpoetsen, overweeg dan ook uw tong te poetsen. Uw smaakpapillen bieden een perfecte omgeving voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Door uw tong over te slaan, kan dit uiteindelijk leiden tot een onaangename ademgeur.

Overdrijf niet in het flossen, hoewel het een essentieel onderdeel is van uw mondhygiëneroutine en voor uw tandvlees. U hoeft niet vaker dan eenmaal daags te flossen, omdat schadelijke bacteriën 4-12 uur nodig hebben om zich te ontwikkelen.

Flossen op de juiste manier kan tandvleesaandoeningen voorkomen, maar verkeerd flossen kan juist tot tandvleesbeschadiging leiden. Als u wilt weten hoe u het beste uw gebit kunt flossen, raadpleeg dan uw tandarts voor het beste advies.

Langdurig gebruik van je favoriete oude tandenborstel kan leiden tot gaatjes en schade aan je tandvlees, omdat er altijd voedselresten achterblijven tussen de borstelharen.

Door dezelfde tandenborstel te blijven gebruiken, wordt je keer op keer blootgesteld aan dezelfde bacteriën. Bovendien kan er schimmel ontstaan als je je tandenborstel in een vochtige badkamer bewaart. Als je dus zwarte vlekken op de borstelharen opmerkt, zou je je tandenborstel meteen moeten vervangen.


Om ervoor te zorgen dat je tanden altijd goed gereinigd worden, is het belangrijk om regelmatig van tandpasta te wisselen. Micro-organismen in je mond kunnen namelijk wennen aan een specifieke tandpasta, waardoor deze minder effectief wordt.


Deskundigen raden aan om je tandpasta elke 2-3 maanden te vervangen en zelfs om ’s ochtends en ’s avonds verschillende soorten tandpasta te gebruiken. Hierdoor zorg je ervoor dat je mond schoon en gezond blijft!

Een goede mondhygiëne is belangrijk, maar wist je dat het direct poetsen van je tanden na het eten je tandglazuur kan verzwakken? Het wordt daarom aanbevolen om 30 tot 60 minuten te wachten na het eten voordat je je tanden poetst, om ervoor te zorgen dat je tanden gezond blijven en je glimlach stralend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven