De voordelen van een zelfscankassa: Voor sommige mensen minder geschikt!

1717178933 scan 1jpg

In de wereld van boodschappen doen zijn zelfscankassa’s een geliefde optie voor velen die hun inkopen snel en met minimale interactie willen afhandelen.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Voor mensen die graag de drukte vermijden tijdens het weekend, lijken zelfscankassa’s een ideale oplossing. Desondanks kunnen zelfscankassa’s soms meer irritatie dan gemak opleveren.

Het concept van de zelfscankassa is simpel: je neemt je boodschappenkar, scant je items en rekent af bij een pinpunt zonder tussenkomst van een kassamedewerker.

Voor mij is het ideaal, aangezien ik het als een sport zie om sneller te zijn dan de klant naast me. Het geeft me een gevoel van triomf, ook al is de andere klant zich daar niet van bewust.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Wikipedia prijst zelfscankassa’s vanwege het besparen van tijd en het elimineren van de noodzaak voor kassapersoneel, vooral bij pinbetalingen.

Maar

Soms lijkt het voordeel van zelfscankassa’s in mijn lokale supermarkt ver te zoeken doordat ze eerder worden gebruikt als sociale bezigheid dan als efficiënte manier van boodschappen doen.

Een frequente situatie is dat de zelfscankassa’s bezet zijn door mensen die ruimschoots de tijd nemen, of het nu is omdat een kassa wacht op een nieuwe kassabonrol of door een andere die langzaam bediend wordt door een onervaren gebruiker.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

Ook de oudere klanten dragen bij aan deze vertraging, aangezien zij met een leesbril op rustig producten zoals thee, appels en pannenkoekenmix scannen, elke handeling nauwlettend controlerend.

Zelfs ouders maken van de zelfscankassa soms een attractie voor hun kinderen, waardoor het proces nog verder vertraagd wordt. Dit doet denken aan de reden waarom tieners pas vanaf zestien jaar in supermarkten mogen werken.

Hoewel ik begrip heb voor ouderen die de voorkeur geven aan zelf scannen boven praten met een kassamedewerker, zijn er momenten waarop deze keuze ten koste gaat van de efficiëntie.

Lonneke mag 2 jaar niet meer in de Albert Heijn komen: ‘Ik ga nooit meer naar de zelfscankassa’

En laten we niet vergeten dat het kan voelen als een ongemakkelijk moment wanneer een medewerker vraagt om je mandje te controleren.

Als je altijd gecontroleerd wordt bij de zelfscankassa, is dat geen toeval. Supermarkten maken gebruik van software die verdachte patronen detecteert, bijvoorbeeld een hoge waarde van gescande producten of langdurige aanwezigheid bij de kassa.

Albert Heijn schijnt zelfs voor elke klant een uitgebreide risicoanalyse uit te voeren. Dit kan ten koste gaan van de beoogde tijdwinst…

Zelfscankassa’s zijn een handige innovatie, zolang iedereen ze op de juiste manier gebruikt. Voordat je besluit om de zelfscankassa te gebruiken, overweeg dan of je daadwerkelijk de snelste en meest efficiënte klant bent.

1. Denk goed na voordat je voor de zelfscankassa kiest!
2. Er zijn voordelen maar vergis je niet in deze dingen!
3. Voordat je de zelfscankassa gebruikt eerst even goed nadenken!
4. Deze personen kunnen beter voor de gewone kassa kiezen.
5. Denk goed na of de gewone kassa geen betere optie is voor jou!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven