Volgens experts moet je het korte wasprogramma op je wasmachine nooit gebruiken!

wasmjpg

Voor velen is de was doen geen favoriete bezigheid, vooral als je liever je weekend anders zou besteden. Maar die stapel wasgoed wacht niet en moet toch echt gedaan worden.


Wat als we je vertellen dat het een vorm van zelfzorg kan zijn? Ondanks de aantrekkingskracht van het snelwasprogramma van 15 minuten, is het gebruik ervan niet zo simpel als het lijkt.


Sterker nog, sommige experts raden het volledig af. Waarom? Laten we dat onderzoeken. Het snelwasprogramma kan handig zijn voor kledingstukken zonder hardnekkige vlekken.


Maar voor kleding met wijn- of olievlekken is dit programma niet effectief. Voor licht vervuilde kleding werkt het wellicht, maar qua energiebesparing schiet het tekort.


Hoewel het programma kort duurt, moet de machine in die tijd veel energie verbruiken, wat uiteindelijk tot een hoger energieverbruik leidt.


Dit bespaart dus geen geld en is niet goed voor het milieu. Bovendien, vergeet niet dat je je spijkerbroeken beter niet te vaak moet wassen.


In situaties waarin tijd een belangrijke rol speelt, zou je kunnen denken dat het snelwasprogramma handig is. Echter, dit programma kan schadelijk zijn voor je kleding. Gelukkig hebben moderne wasmachines een handige functie waarmee je de starttijd van de wascyclus kunt instellen.


Je zou bijvoorbeeld de was kunnen instellen om klaar te zijn bij je thuiskomst van werk. Het enige wat je hoeft te doen is de was, wasmiddel en eventueel wasverzachter in de trommel plaatsen, het gewenste programma kiezen en de starttijd instellen. Op deze manier maak je je dag zowel efficiënter als gemakkelijker.


Indien je een ouder model wasmachine hebt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een nieuwer model. Nieuwere machines zijn over het algemeen efficiënter en verbruiken minder water en energie. Als je energie wilt besparen met je huidige machine, sla dan het voorwasprogramma over.


Voor kleding die niet erg vuil is, is het beter om de temperatuur op 30 of 40 graden in te stellen. Houd er echter rekening mee dat dit niet effectief is voor kledingstukken met bijvoorbeeld wijnvlekken!


1. Nooit geweten, krom dat deze keuze aanwezig is!
2. Gebruik dit programma regelmatig maar dat ga ik nu niet meer doen.
3. Heel veel mensen weten dit niet!
4. Dit had ik veel eerder moeten weten
5. Wedden dat jij dit niet weet!?

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven