Guido (66) en zijn vrouw Trees (66) uit België hebben een goed gevulde portemonnee als het op boodschappen aankomt. Elke week besteden ze zo’n 562 euro.
Zij genieten van gezond eten en gaan daarom zelden naar de supermarkt. “Onderhoudsproducten is het enige dat ik daar koop.”
“We kopen ons voedsel lokaal, biologisch en seizoensgebonden. Ik ben duurzaamheidscoach in de horeca en ambassadeur van Food Winners.”
“Wij proberen gezinnen te stimuleren om geen voedsel weg te gooien. Wist je dat mensen gemiddeld een derde van hun boodschappen weggooien? Dat is enorm veel.”
“Mensen die horen hoeveel wij wekelijks uitgeven aan eten, denken vaak dat het veel is. Maar ik kan je verzekeren dat er niets verspild wordt.”
Ze gaan elke week naar verschillende winkels, vooral omdat ze dol zijn op seizoensgebonden producten.
”Versheid is voor ons essentieel. Daarom halen we groenten bij een bio-boer, waar ze mals en sappig zijn. In supermarkten zijn ze vaak al tien dagen eerder geoogst en daardoor vezelig en hard.”
”We gaan voor versheid en kwaliteit. Daarom kopen we ons brood bij de bakker, halen vis bij de visboer en vlees bij de slager.”
Guido hecht veel waarde aan duurzaamheid en kwaliteit. ”In ons huis laten we geen troep toe. Zelfs geen conservenblik. Alles wat wij aanschaffen is uiterst vers.”
”Ik ben bezig met een opleiding wildplukken, zodat ik bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop kan maken. Hierdoor kom ik in aanraking met diverse kruiden zoals kamille, geranium, rozenblaadjes en lindebloesems.”
”Ik gebruik deze planten graag voor thee of als smaakmaker in gerechten. In onze tuin hebben we zo’n twintig soorten verse kruiden, waaronder oregano, salie en rozemarijn.”
Trees staat in de keuken van het huis. ”We zorgen ervoor dat vis en vlees zorgvuldig worden verpakt, zodat ze langer vers blijven.”
”In ons huis hebben we zelfs een vacuümmachine geïnstalleerd, waardoor ingrediënten zuurstofvrij verpakt kunnen worden voor langere houdbaarheid.”
”Om de knapperigheid van sla te behouden, bewaren we deze in een plastic zak in de koelkast. We hebben bijna nooit restjes over. Restjes worden vaak verwerkt in gemengde salades met verschillende ingrediënten en er staat dagelijks soep op het menu. Als groenten bijna bedorven zijn, gebruiken we ze voor stoofpotjes.”
”Onder de spoelbak hebben we een compostbakje en buiten staan twee compostvaten. De compost die we produceren, gebruiken we vervolgens voor planten en kruiden in onze tuin.”
”We hadden eerst twee koelkasten, maar één staat nu uit en hebben we niet meer nodig.”
Guido en Trees genieten van hun leven.
”Elk weekend gaan we buitenshuis lunchen. Op zaterdag besteden we hier ongeveer 150 euro aan en op zondag zo’n 200 euro.”
1. Duurzaamheid en kwaliteit staan hoog in het vaandel…
2. Het stel houdt voornamelijk van seizoensgebonden eten…
3. Een supermarkt bezoeken ze zelden!
4. Bij het stel verdwijnt er niets in de prullenbak…
5. Een behoorlijk hoog bedrag per week voor alleen maar eten