Let op diabetes: Weet jij deze zeven signalen?

diaba 1jpg

Volgens Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds, dreigt er een diabetesgolf als er niet wordt ingegrepen.

Vandaag publiceert het fonds schattingen van de Universiteit van Maastricht die aantonen dat één op de vijf mensen tussen de 40 en 75 jaar momenteel prediabetes heeft.

Deze toestand is een voorbode van diabetes type 2 en veroorzaakt ongemerkt al schade aan het lichaam. Ontdek hoe je diabetes type 2 kunt herkennen.

Het Diabetes Fonds lanceert een campagne tegen (pre)diabetes, inclusief een test om te bepalen of je risico loopt. Eerder verspreidde Metro al informatie over de aanbevolen dagelijkse suikerinname.

Op dit moment hebben naar schatting 1,4 miljoen mensen prediabetes, tegenover 1,1 miljoen in 2018. Daarnaast zijn er nu 1,1 miljoen mensen met diabetes.

“Het aantal blijft toenemen. Bijna duizend mensen krijgen wekelijks de diagnose diabetes type 2,” aldus het fonds. Ook zien kinderartsen vaker kinderen en jongeren met de ziekte of de voorbode ervan.

“Er is een toename van mensen met een hoog diabetesrisico, wat zorgwekkend is,” meldt Halbertsma. De Maastrichtse studie heeft gedurende tien jaar een deel van de Zuid-Limburgse bevolking gevolgd.

“Uit het onderzoek is gebleken dat binnen acht jaar 14 procent van de mensen met prediabetes diabetes type 2 ontwikkelt; dit zijn alleen al in de leeftijdsgroep tussen de 40 en 75 jaar ongeveer 200.000 mensen,” concludeert Halbertsma.

Diabetes type 1 is aangeboren, terwijl diabetes type 2 zich op latere leeftijd kan ontwikkelen.

Volgens Thuisarts ontstaat diabetes door te veel suiker in het bloed doordat cellen niet goed reageren op insuline, het hormoon dat suiker van het bloed naar de cellen vervoert. Diabetes type 2 kan lang onopgemerkt blijven, zonder symptomen. Mogelijke symptomen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Veel dorst
  • Frequent plassen
  • Regelmatige blaasontsteking
  • Bij vrouwen: jeuk aan de schaamlippen
  • Bij mannen: ontsteking van de eikel

Langdurig onbehandelde hoge bloedsuikers kunnen schade veroorzaken, wat kan leiden tot slecht zicht, pijn en tintelingen in armen en benen, loopproblemen, verminderd gevoel in de voeten en slecht genezende wondjes. Herken je deze symptomen, raadpleeg dan een arts.

Er bestaat de mogelijkheid om via het Diabetes Fonds te achterhalen of er kans is op diabetes type 2. Voor velen blijft dit risico onbekend.

Mensen kunnen lange tijd symptoomvrij zijn en ten onrechte denken dat ze gezond genoeg eten of te jong zijn. Een citaat benadrukt het belang van bewustzijn over dit risico vroeg in het proces.

Een subtiele herinnering legt de nadruk op het belang van tijdige actie om de schade te beperken en de ziekte eventueel te voorkomen, volgens het fonds.

De organisatie benadrukt dat leven met diabetes niet zo eenvoudig is als soms wordt gedacht, vanwege het verhoogde risico op diverse gezondheidsproblemen.

1. Belangrijk om deze symptomen te weten en te herkennen!
2. Deze zeven symptomen kunnen wijzen op type 2
3. Niet alle symptomen tussen mannen en vrouwen zijn hetzelfde!
4. Mocht je last hebben van deze klachten, raadpleeg dan je dokter!
5. Dit zijn de meest voorkomende symptomen!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven