Waarom chips minder smaken: ‘Het is jammer dat ons dat niet eerlijk is verteld’

chips 1jpg

Er is een algemeen gevoel onder veel mensen dat de smaak van chips tegenwoordig niet meer dezelfde is als vroeger. Geliefde snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een verandering te hebben ondergaan die hun smaak heeft beïnvloed.

Maar wat is hiervan de reden? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, geeft hier antwoord op in een TikTok-video.

“Eindelijk heb ik gevonden wat er aan de hand is met de chips,” zo begint Eke Bosman, die beter bekend staat als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom volgens hem veel chips minder smaakvol zijn geworden. Wat is de reden hiervoor? De hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig in hun chips gebruiken.

Bosman wijst op de website van chipsfabrikant Lay’s waar dit probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben de zoutgehaltes in hun producten aanzienlijk verlaagd.

Eerder hebben we al uitgelegd waarom je niet kunt stoppen met eten na een paar chipjes. Maar wellicht heb je gemerkt dat ze minder zoutig smaken, en dat klopt inderdaad.


Volgens de Snackspert is er een reden waarom de smaak van verschillende snacks lijkt te verdwijnen na verloop van tijd. “De afgelopen weken en maanden ben ik meerdere keren boos geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door,” zegt hij.


Op de website van Lay’s staat vermeld dat er een initiatief is gestart om de hoeveelheid zout in producten te verminderen vanwege de overconsumptie van zout. “We zien het wel als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen,” aldus de Snackspert.


“Daarom verlagen wij in 2024 nogmaals ons zoutpercentage met ten minste 25 procent minder zout ten opzichte van andere aardappelchips, met behoud van de heerlijke smaak die je van ons gewend bent,” wordt aangegeven.


De Snackspert uit kritiek op de mededeling en betwijfelt of de smaak intact blijft bij de zoutreductie. “Snap ik niet,” zegt hij.


Deze maatregel geldt voor diverse chipsmerken onder moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en Popworks.


Uit onderzoek blijkt dat met minder zout, snacks zoals chips minder smaakvol worden. Een mening wordt gedeeld, waarbij wordt benadrukt dat transparantie belangrijk is: “Waarom zetten ze dit niet gewoon op de verpakking? Gewoon zeggen dat er minder zout in zit vanwege de focus op gezondheid,” zegt de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Viel mij ook al op dat de smaak anders is, snap nu wel waarom!
2. Waarom zetten ze dit niet gewoon op de verpakkingen?
3. Ontzettend jammer dat het niet gewoon eerlijk vermeld wordt.
4. Op deze manier worden we dus allemaal voor de gek gehouden.
5. Nu snap ik waarom chips wat flauwer smaakt!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven