De beste manier om brood in te vriezen: Dit doen veel mensen verkeerd!

brojpg

Ben je dol op versgebakken brood, maar wil je graag de versheid en knapperigheid behouden?

Goede bewaarpraktijken zijn essentieel. Als je echter een teveel aan brood hebt gekocht, hoef je het niet weg te gooien – invriezen is een slimme optie.

De keuze om een heel brood of plakjes in te vriezen, hangt af van je behoeften. Plakjes zijn handiger voor individuele porties, maar een heel brood behoudt beter zijn vocht. Het basisprincipe is: hoe verser het brood bij het invriezen, hoe beter het smaakt na het ontdooien.

Om je brood lang goed te houden in de vriezer, is luchtdichte verpakking essentieel om vriesbrand en uitdroging te voorkomen.

Diepvrieszakjes of plastic zakken zijn hiervoor ideaal; verwijder de lucht voordat je ze sluit. Je kunt ook glazen of roestvrijstalen containers gebruiken.

Voor degenen die aandacht hebben voor het milieu, zijn bijenwasdoeken of stoffen zakken een goede optie.

Om brood goed te bewaren, is het handig om het in de vriezer te bewaren. Heel brood kan tot 4-6 maanden bewaard worden, brood in plakjes tot 1-3 maanden en kleinere broodjes tot 2-4 maanden. Zorg ervoor dat je de invriesdatum op het brood noteert om te weten tot wanneer het goed blijft en op tijd opgegeten kan worden.

Het ontdooien van brood vereist geduld. Laat het brood geleidelijk ontdooien op een rooster bij kamertemperatuur, bij voorkeur een nacht lang. Een katoenen zak of theedoek kan overtollig vocht absorberen, maar dit is niet altijd nodig. Het is beter om papieren zakken te vermijden, omdat deze aan het brood kunnen kleven.

Een handige tip is om plakjes brood direct in de broodrooster te doen voor een snel ontdooiproces. Een alternatief is ontdooien in de magnetron. Na het ontdooien kan het brood kort opgewarmd worden in de oven om het weer knapperig te maken en te genieten van een versgebakken smaak.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven