Wat gebeurt er met je spullen en geld als je geen testament hebt?

hyp 1jpg

De bezittingen en geld van een persoon gaan bij overlijden naar degenen die zijn aangewezen als erfgenamen.

Het opstellen van een testament is de manier om dit te regelen. Maar wat gebeurt er als er geen testament is?

Een testament biedt de mogelijkheid om diverse zaken te regelen voor na het overlijden, zoals de verdeling van geld, huis en overige eigendommen, en de verantwoordelijkheid voor eventuele schulden.

Vastleggen van wensen in een testament kan verwarring voorkomen. Zo weten erfgenamen precies wat de bedoelingen waren en kunnen hier rekening mee houden.

Echter, het is niet verplicht om een testament op te stellen. Dus wat gebeurt er dan? Bij afwezigheid van een testament wordt de nalatenschap verdeeld conform de wettelijke regels. Maar hoe gaat dat in zijn werk?

Gezien twijfel over het bestaan van een testament soms kan ontstaan, kun je het Centraal Testamentregister (CTR) raadplegen om hierover meer informatie te verkrijgen.

Het Juridisch Loket raadt aan om te controleren of er een testament is opgesteld.

Een notaris kan dit ook voor je verifiëren; als er een testament is, worden de daarin vastgelegde wensen gevolgd. Indien er geen testament is opgesteld, treedt de wettelijke verdeling in werking.

Conform de wet erven bijvoorbeeld de echtgenoot en kinderen elk een gelijk deel van de nalatenschap als de overledene getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had en één of meer kinderen.

De kinderen ontvangen hun erfdeel pas na het overlijden van de langstlevende ouder, wat voorkomt dat de langstlevende partner gedwongen wordt bezittingen te verkopen om de kinderen uit te betalen.

Indien er geen echtgenoot en kinderen zijn, kijkt de Nederlandse wet naar andere familieleden als mogelijke erfgenamen.

De mogelijke erfgenamen omvatten ouders, broers, zussen, grootouders, ooms, tantes, neven, nichten, overgrootouders en hun afstammelingen. Als er geen geschikte erfgenamen in deze categorieën zijn, gaat de nalatenschap naar de Staat.

Er zijn veel mensen die hun nalatenschap willen aanpassen buiten de standaard wettelijke regels, manieren zoals “pleeg- of stiefkinderen laten erven” of “specifieke items nalaten aan bepaalde personen”.

Om deze afwijkingen van de wettelijke regels door te voeren, is het noodzakelijk om een testament op te stellen waarin al je wensen worden vastgelegd.

Zelfs wanneer je ervoor kiest om de standaard wettelijke verdeling te volgen, is het raadzaam dit te bevestigen in een testament om mogelijke toekomstige complicaties te voorkomen en duidelijkheid te verschaffen aan je nabestaanden, zodat zij weten dat er goed is nagedacht over je nalatenschap en dat je niet zonder testament bent overleden.

1. Geen testament is verdeling volgens de wettelijke regels. 2. Toch wel heel erg belangrijk om te weten! 3. Hier moet je rekening mee houden als je geen testament hebt! 4. Ben jij van deze regels op de hoogte? 5. Belangrijk voor jou en jouw eventuele nabestaanden!

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven