Belangrijk om te weten: Vanaf 1 juli mogen deze dieren niet meer als huisdier!

kn 1jpg

Een aankomende wet zal het houden van huisdieren reguleren, met als doel het aantal bijzondere en potentieel gevaarlijke huisdieren te verminderen.

Vanaf 1 juli van dit jaar zal de ‘positieflijst’ in werking treden, waarop dertig huisdieren worden vermeld die nog steeds toegestaan zijn.

Deze lijst is opgesteld door zes wetenschappers na vijf jaar onderzoek en heeft tot doel een einde te maken aan discussies over welke huisdieren geschikt zijn voor huiselijke omgevingen.

Onder de dieren die niet meer als huisdier mogen worden gehouden, staan onder andere de Russische dwerghamster en het gordeldier. Ook chinchilla’s, savannahkatten en hamsters, net als stokstaartjes en egels, zullen niet langer als huisdier worden toegestaan.

Tineke Kramer, dierenarts en virologe die heeft bijgedragen aan de samenstelling van de lijst, benadrukt dat alles in het rapport zorgvuldig is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Niettemin zijn niet alle eigenaren van dieren blij met deze ontwikkeling. Een van hen merkt op: “Met de capibara is nog nooit iets voorgevallen. Terwijl de goudhamster, die wel op de lijst staat, de ninja is onder de knaagdieren.”

Volgens Stichting AAP is het positief dat bijvoorbeeld de moeraskat op de positieflijst staat van dieren die potentieel ongeschikt kunnen zijn als huisdier door hun onvoorspelbaar gedrag.

Hier vind je de positieflijst met alle dieren die geschikt worden geacht om als huisdier te worden gehouden.

1. De lijst is bedoeld om duidelijkheid te scheppen.
2. Sommige dieren zijn nu verboden als huisdier.
3. Niet alle dieren zijn geschikt als gezelschapsdier!
4. Meningsverschillen kunnen ontstaan over deze wetgeving.
5. Er zijn gemengde gevoelens over deze maatregel…

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven