Bizar maar waar: In deze gemeentes is het verboden om je auto op straat te wassen!

awjpg

Regels in Nederland zijn er in overvloed voor burgers om te volgen. Sommige zijn logisch, andere verrassend.

Je mag bijvoorbeeld in bepaalde gemeenten niet je auto wassen op je eigen oprit.

Tijdens een zonnige dag nemen velen een emmer water en een spons om hun auto op te frissen, terwijl ze genieten van muziek.

Velen realiseren zich niet of dit is toegestaan. Daarom hebben we onderzocht hoe deze regels werken.

Volgens de ANWB wordt deze regelgeving niet nationaal bepaald omdat straten onder de gemeentelijke verantwoordelijkheid vallen.

Gemeenten hebben verschillende regels, zoals al eerder bleek bij stoepkrijten. Daarom is het niet overal toegestaan om je auto op je oprit of op straat te wassen.

Om te controleren of dit mag in jouw woonplaats, raadpleeg de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op de website van je gemeente.

Waarom zouden gemeenten het wassen van auto’s op straat verbieden? Het vuil en schoonmaakmiddelen van je auto verdwijnen in het riool, wat schadelijk is voor het milieu.

Sommige gemeenten hebben gescheiden rioleringssystemen. Het afvalwater van huizen en bedrijven gaat naar zuiveringsinstallaties, terwijl het regenwater via putten op straat in de natuur belandt. Als je je auto wast, komt dit water ongefilterd in de natuur terecht.

Dit is vervuilend en daarom beboeten gemeenten die het wassen van auto’s op straat verbieden vaak met een hoge boete.

In gemeenten waar auto’s wassen niet is toegestaan, kan dit oplopen tot een boete van 440 euro, ongeacht of je dit op je oprit of op straat doet.

author avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven