Grote schrik: Zorgpremie wordt heel hoog in 2025!

u 2jpg

In Nederland kan de zorgpremie volgens gelekte informatie voor Prinsjesdag in 2025 aanzienlijk stijgen, wat zorgen baart voor velen. De maandelijkse premie zou kunnen oplopen tot 160 euro.

Deze toename valt samen met de toenemende moeite van huishoudens om de gestaag stijgende kosten te kunnen dragen. Het wordt voor veel mensen een grotere financiële last om de zorgpremie te betalen.

Jaarlijks bepaalt het ministerie van Volksgezondheid de basispremie voor zorgverzekeringen, beter bekend als de ‘rekenpremie’.

Voor 2024 was deze premie vastgesteld op 1.792 euro per jaar, wat neerkwam op bijna 150 euro per maand.

Vooruitzichten voor 2025 tonen echter een stijging naar 1.900 euro per jaar, met een maandelijkse premie die richting de 160 euro gaat.

Velen vragen zich af hoe ze deze nieuwe verhoging kunnen opvangen. Ondanks de aanzienlijke stijging, is het nog onzeker of verzekerden het volledige bedrag moeten betalen.


In voorgaande gevallen hebben zorgverzekeraars soms besloten om hun reserves aan te wenden om de premies te verminderen.


Uiterlijk op 12 november moeten definitieve premies openbaar worden gemaakt. Dan hebben verzekerden de mogelijkheid om over te stappen naar een mogelijke goedkopere verzekeraar.


Naast de stijging van de zorgpremie wordt er een tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen geïntroduceerd in de vorm van een hogere zorgtoeslag.


Deze toeslag zal naar schatting met 80 euro per jaar omhooggaan, wat neerkomt op circa 7 euro extra per maand.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Ondanks dat dit bedoeld is als verlichting van de financiële lasten, maken velen zich zorgen dat dit mogelijk niet genoeg zal zijn om de volledige stijging op te vangen.


Door verschillende factoren neemt de premie toe. Zo zijn de lonen in de zorgsector verhoogd om het beroep aantrekkelijker te maken en het personeelstekort te verkleinen.


Een deel van deze loonsverhogingen wordt doorberekend aan de premiebetalers en ook de hoge inflatie speelt een rol.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

De hogere kosten van de zorg worden mede veroorzaakt door prijsstijgingen van producten en diensten, zoals medicijnen en medische apparatuur.


De stijging van de premies is geen nieuw fenomeen. Sinds 2015 zijn de zorgpremies gestaag toegenomen. Waar men vroeger minder dan 100 euro per maand betaalde, is dat nu al ongeveer 150 euro, en men verwacht dat dit bedrag in 2025 zelfs 160 euro zal zijn.


Velen maken zich zorgen over deze ontwikkeling, met name omdat inkomens niet altijd in hetzelfde tempo stijgen.

Er wordt regelmatig gesproken over de zorg voor asielzoekers. Hoewel zij recht hebben op medische zorg in Nederland, worden deze kosten niet gedekt door reguliere zorgverzekeringen.

Om deze kosten te dekken, heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een aparte regeling, zodat Nederlandse verzekerden geen last hebben van deze extra kosten. Toch blijft dit punt een discussiepunt als het gaat over de stijgende zorgkosten.

Voor verzekerden die zich zorgen maken over premiestijgingen, zijn er opties om de kosten te verlagen.

Een optie is om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar in november of december.

Een andere mogelijkheid is het verhogen van het eigen risico, wat kan leiden tot een lagere maandelijkse premie, maar ook hogere zorgkosten met zich mee kan brengen.

Overweging is mogelijk voor aanvullende verzekeringen, omdat noodzakelijkheid kan verschillen en hierdoor besparingen mogelijk zijn.

Eliminatie van aanvullende verzekeringen kan echter resulteren in beperkte vergoeding van specifieke zorgkosten.

Voor veel huishoudens wordt de komende periode cruciaal in het bepalen van hun financiële strategie met betrekking tot deze ontwikkelingen.

1. Dit gaat nog veel meer mensen in NL flink in de problemen brengen.
2. Absurd dit is voor veel mensen niet meer te doen.
3. Alles kost geld maar deze bedragen zijn niet meer te doen.
4. Voor de doorsnee burger is dit absoluut niet te doen.
5. Jeetje, absurde bedragen. Dit is niet normaal meer!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven