Peter heeft last van de schommel van de buren: ‘Het lijkt soms net een speeltuin’

sh4 1jpg

Er is een man genaamd Peter, 44 jaar oud met vele jaren woonachtig in een rustige wijk in Nederland, die momenteel kampt met een situatie die zijn dagelijkse routines aanzienlijk beïnvloedt.

De buurt staat bekend om zijn gezellige sfeer en sterke gemeenschapsband, maar wat voorheen een rustige omgeving was, wordt nu verstoord door iets onverwachts: de schommel in het bezit van zijn buren.

“Een paar maanden geleden begon het,” legt Peter uit. “Onze buren hebben een grote schommel in hun achtertuin geplaatst. In eerste instantie dacht ik niet dat het een probleem zou zijn.”

“Kinderen moeten kunnen spelen en dat gunde ik hen. Maar al snel besefte ik dat de impact van die schommel groter zou zijn dan ik had verwacht.”

De schommel staat pal naast de tuin van Peter, wat resulteert in overlast. Wat aanvankelijk onschuldig vertier leek, is nu een constante bron van ergernis geworden.

“Elke dag, soms al in de vroege ochtend, begint het schommelen. Het geluid is door het hele huis te horen en het lijkt alsof mijn hele woning ervan meedeint,” verzucht hij.

Zowel de kinderen als de ouders en vrienden maken dagelijks gebruik van de schommel. Peter uit zijn frustratie door te zeggen: “Het lijkt wel alsof ik in een speeltuin woon,” zegt Peter.

Het geluid van de schommel en het trappelen op de grindtegels eronder worden steeds moeilijker te vermijden.

Wat Peter het meest stoort is het gebrek aan rust. Hij verklaart: “Mijn tuin biedt geen stiltemoment meer, ik hoor het geluid continu, zelfs als ik binnen ben. Op mooie dagen voel ik me opgesloten in mijn eigen huis vanwege het lawaai buiten,” zegt hij.

Vroeger was zijn tuin een oase van rust, maar nu lijkt het alsof hij die verloren is. “Het is alsof mijn tuin niet meer van mij is, ik hoor alleen nog maar die schommel,” deelt hij.

Na een gesprek met zijn buren om een oplossing te vinden, bleef het gewenste resultaat uit. Peter zegt: “Ik probeerde het op een vriendelijke manier aan te kaarten,” zegt hij.

Maar het gesprek leidde niet tot het gewenste resultaat. “Ze namen me niet serieus. Ze zeiden dat hun kinderen gewoon moesten kunnen spelen.”

“Ik kreeg de suggestie dat ik er niet moeilijk over moest doen,”

Teleurgesteld was Peter door de reactie van zijn buren. “Ik trachtte begrip te tonen voor hun situatie, maar zij lijken geen begrip te hebben voor de mijne,” zo vertelt hij.

Zonder ruzie te willen, lijkt het erop dat hij geen andere optie heeft. “Ze willen de schommel niet weghalen, en ik blijf achter met de overlast. Dat voelt gewoon oneerlijk,” merkt hij op.

Zelfs zijn nachtrust wordt beïnvloed door het voortdurende lawaai. “Soms lig ik in bed en hoor ik die schommel nog steeds in mijn hoofd. Het zorgt voor stress en ik weet niet hoe lang ik dit nog kan verdragen,” deelt Peter.

Overwegen om de gemeente in te schakelen was een optie, maar Peter ziet dat als een laatste redmiddel. “Ik wil niet de buurman zijn die de gemeente erbij haalt, dat zorgt alleen maar voor meer spanning,” voegt hij toe.

”Maar aan de andere kant: hoeveel langer kan ik dit volhouden?” Voor Peter vormt niet alleen het geluid een probleem, maar ook het gevoel van ontheemding.


Uitleg van de hoofdpersoon over zijn gevoelens binnen zijn huis en tuin na het verdwijnen van de rust: “Mijn huis en tuin waren altijd mijn toevluchtsoord, een plek om tot rust te komen na een lange dag. Maar nu is die rust verdwenen. Dat doet echt iets met je,”


Situatie waarin Peter zich bevindt en zijn innerlijke conflict: “De situatie blijft voorlopig onopgelost. Peter zit gevangen tussen zijn wens om de vrede met zijn buren te bewaren en de noodzaak om iets aan de overlast te doen.”


Uitdrukking van Peter’s gevoelens van moedeloosheid en onbegrip: “Ik weet niet meer wat ik moet doen,” zegt hij moedeloos. “Het is moeilijk uit te leggen hoeveel overlast een simpele schommel kan veroorzaken.”


Peter’s hoop voor een mogelijke oplossing ondanks aanhoudende problemen: “Ik hoop dat mijn buren op een dag zullen begrijpen hoeveel last ik van die schommel heb en dat we samen tot een oplossing kunnen komen.”


Uitspraak van Peter over zijn doorzettingsvermogen in afwachting van een oplossing: “Tot die tijd moet ik het gewoon volhouden,” besluit hij, duidelijk nog steeds op zoek naar een manier om de rust in zijn leven terug te vinden.


1. Het gesprek met de buren ging niet zoals gehoopt vertelt hij.
2. Een gesprek met de buren heeft helaas niet geholpen.
3. De buren blijven volgens hem bij hun standpunt.
4. Hij zit met zijn handen in het haar en de buren blijven bij hun standpunt.
5. Hij is naar zijn buren gegaan voor een gesprek maar die denken er anders over.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven