Het wordt weer kouder: Controleer deze dingen voordat je de verwarming aanzet!

cv 1jpg

Met het einde van de zomer nemen we afscheid van het warme weer en maken we ons klaar voor een periode van lagere temperaturen en meer regen, oftewel de herfst.

Met de naderende kou zetten velen onder ons de verwarming weer aan. Hier zijn enkele essentiële zaken die je in gedachten moet houden om je huis op een veilige en efficiënte manier te verwarmen.

Na lange tijd zonder gebruik, kunnen radiatoren gedeeltelijk warm worden of rare geluiden gaan maken.

Dit duidt vaak op luchtbellen in de leidingen en radiatoren, wat de efficiëntie van je verwarming kan verminderen.

Om dit probleem op te lossen dien je je verwarmingssysteem te ontluchten en indien nodig bij te vullen.

In dit artikel laten we je zien hoe je dit aanpakt, van het verwarmen van het water en lucht in de leidingen tot het controleren van de waterdruk van je cv-ketel.

Door zorgvuldig de volgende stappen te doorlopen, zorg je ervoor dat de radiatoren optimaal blijven functioneren tijdens de koudere maanden.

Voor gebruikers van een haard of kachel is het van groot belang om extra aandacht te besteden aan de veiligheid van de schoorsteen. Vooral de periodes rond oktober en maart brengen een verhoogd risico op schoorsteenbrand met zich mee.

Inspecteer de schoorsteen op mogelijke blokkades, zoals vogelnesten, en zorg ervoor dat deze regelmatig wordt schoongemaakt om het risico op brand te verminderen.

Een ander, wellicht minder bekend, maar belangrijk risico bij het opnieuw inschakelen van de verwarming is koolstofmonoxidevergiftiging. Koolstofmonoxide (CO) is geurloos en onzichtbaar, waardoor het moeilijk te detecteren is.

Daarom is het van essentieel belang om bewust te zijn van de symptomen van vergiftiging en preventieve maatregelen te nemen, zoals voldoende ventilatie en regelmatige controles van het verwarmingssysteem.

Met de kortere dagen en de naderende herfst is het van belang niet alleen te genieten van de warmte in huis, maar ook aandacht te besteden aan de

Om ervoor te zorgen dat alles veilig blijft, zijn er wel bepaalde veiligheidsmaatregelen nodig.


Je kunt met een gerust hart genieten van de komende knusse dagen door ervoor te zorgen dat je verwarmingsinstallatie, schoorsteen en ventilatie goed onderhouden zijn.


1. Voor optimale werking van radiatoren in de koudere maanden, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.
2. Hier zijn enkele belangrijke punten die je moet controleren!
3. Voordat je de kachel aanzet, is het raadzaam om eerst deze dingen te controleren!
4. Om volop te genieten van de warmte, zijn bepaalde stappen belangrijk!
5. Voordat je de warmtebron gebruikt, zijn er enkele cruciale zaken om te controleren!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven