Truus leende 20.000 euro aan haar dochter: ‘Ze betaalt niet terug maar gaat wel op luxe vakanties!’

tru 1jpg

Truus hielp haar kind een grote droom te verwezenlijken door 20.000 euro uit te lenen, een bedrag dat ze met moeite had gespaard voor later.

Ze wilde haar zoon of dochter helpen bij het kopen van een huis, iets wat voor haar van groot belang was, omdat het idee dat haar kind een eigen thuis zou hebben, haar een goed gevoel gaf.

Echter, een jaar later, voelt ze zich teleurgesteld en verdrietig omdat de afgesproken terugbetalingen grotendeels uitblijven, terwijl haar kind wel op luxe vakanties gaat.

Het geld dat Truus had gespaard, was geen overbodige luxe, na jaren van hard werk en opofferingen had ze een klein financieel vangnet opgebouwd.

Toen haar kind om hulp vroeg voor de aankoop van een huis, twijfelde ze geen moment, omdat ze wist hoe moeilijk het is om een hypotheek te krijgen tegenwoordig en ze haar kind een goede start wilde geven.

De afspraak was dat het geleende bedrag in maandelijkse.

Het afgesproken bedrag van duizend euro zou in termijnen worden terugbetaald.

In het begin leek alles volgens plan te verlopen. Truus ontving keurig de afgesproken duizend euro in de eerste maand. Maar daarna werd het stil. Geen verdere betalingen, geen telefoontjes, geen bezoekjes.

Truus probeerde herhaaldelijk contact op te nemen met haar kind, maar kreeg vaak geen reactie. Bezorgdheid begon haar gedachten te beheersen. Had haar kind financiële problemen? Waarom hield het zich niet aan de gemaakte afspraken?

De schok was groot toen Truus van anderen vernam dat haar kind op vakantie ging – en niet zomaar een vakantie, maar een reis van vijfduizend euro naar een exotische bestemming.

Hoe was het mogelijk dat haar kind zo’n kostbare reis maakte terwijl er nog een schuld van 19.000 euro openstond? Waarom had haar kind dit niet met haar besproken?


Er overviel haar een diepe teleurstelling, niet alleen door de uitblijvende betalingen, maar ook door de afstand die tussen hen was ontstaan, terwijl hun relatie eens hecht was. Er heerst nu een pijnlijke stilte.


Truus vraagt zich af wat er is misgegaan. Heeft ze haar kind te veel verwend? Is het ondankbaarheid? Of heeft ze ergens een fout gemaakt?


Truus staat voor een lastige keuze. Ze kan haar kind confronteren en aandringen op het hervatten van de aflossingen, maar ze vreest de mogelijke gevolgen.


Wat zijn de potentiële gevolgen van een mogelijke breuk in het contact? Hoe zal haar kind reageren als ze haar beschuldigen van bemoeizucht?


Hoewel Truus haar kind niet wil verliezen, kan ze zich niet permitteren zomaar 20.000 euro af te schrijven, haar financiële vangnet voor later. De onzekerheid over haar toekomst knaagt aan haar.

Veel ouders vinden het verhaal van Truus herkenbaar. De vraag is hoe ver ze moeten gaan om hun kind te helpen, en wat te doen als die hulp niet wordt gewaardeerd of zelfs misbruikt wordt.

Voor Truus is vertrouwen essentieel in elke relatie, maar wat als dat vertrouwen wordt geschonden? Moet ze vasthouden aan de gemaakte afspraken en de lening terugvorderen, of moet ze dit loslaten om de relatie met haar kind te behouden?

1. De eerste maand verliep vlekkeloos met afbetalingen, maar daarna stopte het.
2. Ondanks geen aflossingen meer, gaat haar dochter op luxe reizen.
3. Er worden geen terugbetalingen meer gedaan, maar er zijn wel dure vakanties.
4. Truus zit in tweestrijd over wat ze moet doen.
5. Er zijn geen terugbetalingen meer, geen bezoeken, geen telefoontjes…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven