Dit is waarom de dop vastzit aan een plastic fles: veel mensen weten dit niet!

fles 1jpg

Je hebt vast gemerkt dat de doppen van plastic flessen water, frisdrank en vitaminewater tegenwoordig vastzitten aan de fles.

Deze maatregel voorkomt dat de dop zoekraakt, wat handig is. Echter, veel consumenten ervaren hier irritatie door. Maar waarom is deze verandering eigenlijk doorgevoerd?

Deze maatregel is ingevoerd om zwerfafval te verminderen, met name om te voorkomen dat losse doppen in het milieu belanden.

Fabrikanten van dranken hebben hier aanzienlijk in geïnvesteerd, waarbij de gehele sector betrokken was bij uitvoerige tests.

Sinds 3 juli 2024 is deze aanpassing verplicht gesteld als onderdeel van het ‘Besluit beheer verpakkingen 2014’, als toepassing van nieuwe Europese SUP-wetgeving ter voorkoming van zwerfafval.

Deze wet eist dat fabrikanten doppen vastmaken aan wegwerpflessen en -verpakkingen, met uitzondering van flessen groter dan 3 liter en medische verpakkingen.

Met het doel om te voorkomen dat doppen schadelijk worden voor dieren in het milieu, worden vaste doppen geïntroduceerd.

Dieren kunnen de doppen verwarren met voedsel, wat fatale gevolgen kan hebben. Maar er wordt betwijfeld of deze aanpassing werkelijk leidt tot een afname van zwerfafval.

Volgens de Landelijke Zwerfafvalmonitor 2022 maken doppen slechts 6 procent uit van al het zwerfafval. Daarentegen bestaat 21 procent van het zwerfafval in Nederland uit snoeppapiertjes.

Er is nog geen overtuigend bewijs dat vaste doppen aanzienlijk bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Bovendien brengt het recyclen van de doppen extra kosten met zich mee, vooral nu de grondstofprijzen stijgen.

De nieuwe regel krijgt veel kritiek van consumenten, met name van reumapatiënten, ouderen en mensen met een handbeperking die moeite hebben met het openen van deze flessen.

Zelfs voor de gemiddelde consument kan het moeilijk zijn; soms zitten de doppen zo vast dat het openen ervan een knoeiboel kan worden.

“Door deze verandering ontstaan problemen bij het openen en sluiten van flessen,”

“Recente peiling van Kassa onthult dat 75% van de respondenten moeilijkheden ondervindt met het openen en sluiten van flessen sinds de doppen niet meer loskomen.”

“Personen met een beperking uiten vooral hun frustratie. Ook zijn er zorgen over de impact op de donatiecampagne van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), dat doppen verzamelt voor de financiering van geleidehondenopleidingen. Vorig jaar resulteerde deze actie in een opbrengst van 50.000 euro.”

“Voor wie echt niet overweg kan met de vaste doppen is er een oplossing: je kunt de dop eraf trekken. Bijna de helft van de respondenten doet dit volgens de enquête al.”

1. Heel veel mensen zijn nog niet op de hoogte van dit feit!
2. Ben jij hier al van op de hoogte?
3. Blijkt dat velen dit nog niet weten!
4. Dit is het concept achter deze lastige vaste doppen!
5. Het merendeel van de mensen was niet op de hoogte van dit gegeven!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven