Man wil scheiden: ‘Ons huwelijk werkt alleen als mijn vrouw van geloof verandert’

mu 1jpg

Er staat Ahmed een moeilijke keuze te wachten. Hij houdt van zijn vrouw, maar de spanningen in hun huwelijk worden veroorzaakt door een diepgeworteld meningsverschil over religie.

“Ik overweeg om te scheiden als mijn vrouw niet overgaat naar de islam,” onthult hij, terwijl hij worstelt met zijn gevoelens van liefde en geloof.

In het verleden leken de verschillen in geloof tussen Ahmed en zijn vrouw geen probleem te zijn. Ze vonden een manier om samen te zijn, ondanks hun diverse achtergronden.

“Toen ik haar ontmoette, wist ik dat ze de vrouw van mijn leven was. We waren gelukkig, ondanks onze verschillen,” blikt Ahmed terug.

Ahmed is opgegroeid in een islamitisch gezin, terwijl zijn vrouw geen religieuze achtergrond heeft. In de beginjaren van hun relatie leek dit geen obstakel te vormen.

Echter, met de tijd voelde Ahmed zich steeds meer verbonden met zijn geloof en verlangde hij naar een gezin dat gezamenlijk de islam beoefent.

Zegt hij, dat hoe ouder hij werd, hij steeds meer besefte dat zijn geloof hem definieerde en een integraal onderdeel van zijn identiteit werd.

Ervaren zij en zijn vrouw enige spanning vanwege het verschil in religieuze opvattingen, hoewel zij zijn geloof respecteert maar er niet mee instemt.

Vertelt Ahmed dat het voor hem belangrijk is geworden om samen te bidden, vasten en hun kinderen op te voeden in het geloof.

Leidden de discussies over religie steeds vaker tot frustraties, waarbij hij zich verscheurd voelt door het gebrek aan een oplossing ondanks de vele gesprekken.

Vraagt Ahmed zich af, aan de ene kant houdt hij van haar maar aan de andere kant kan hij niet omgaan met het feit dat zij niet dezelfde geloofsweg bewandelen.

Hij worstelt met zijn liefde voor zijn vrouw en zijn diepgewortelde geloof, waarbij zijn omgeving ook een rol speelt in deze strijd.


Veelvuldig wordt Ahmed binnen zijn gemeenschap aangespoord om de prioriteit te leggen bij zijn geloof. “Er is sprake van aanzienlijke druk. Ik ontvang van mensen het advies om mijn geloof als hoogste te beschouwen zonder compromissen te sluiten,” merkt hij op.


“Er wordt gesteld dat ons huwelijk alleen stand kan houden als mijn vrouw zich bekeert. Die bewering heeft ergens wel een kern van waarheid,” geeft hij toe.


Ahmed staat echter voor een innerlijke strijd om zijn langdurige huwelijk op te geven. De toenemende kloof tussen liefde en geloof lijkt voor hem steeds moeilijker te overbruggen.


De slapeloze nachten worden gekenmerkt door overpeinzingen over de toekomst en zijn pogingen om een besluit te nemen.


“Elke dag dat mijn vrouw niet dezelfde religieuze overtuiging deelt, ervaar ik een zekere leegte. Het voelt alsof er iets wezenlijks ontbreekt. Ik vraag me af of ik dit nog lang vol kan houden.”


Lange dagen van zelfreflectie gaan vooraf aan zijn weloverwogen beslissing.

De deadline nadert snel.

“Hij heeft meerdere pogingen ondernomen om haar te overtuigen, diverse inspanningen gedaan om onze relatie te redden.”

1. Een situatie waarin zijn vrouw niet tot de islam overgaat, kan hij niet aan.
2. Het verschil in geloofsopvattingen tussen hen beiden kan hij niet tolereren.
3. In de aanvangsjaren was er geen issue, maar nu wel…
4. Hij streeft naar een gezin waarin gezamenlijk de islam wordt beoefend.
5. Indien zijn vrouw niet tot het geloof overgaat, zal een echtscheiding volgen.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven