Korte vluchten: Vluchten onder de 500 kilometer moeten niet meer mogen!

ch 1jpg

Recentelijk is er veel gesprek over korteafstandsvluchten. Er is een groeiende groep mensen die van mening is dat vliegen over korte afstanden niet langer gepast is.

Toch blijven luchtreizen over korte afstanden beschikbaar, zoals de nieuwe route van Rotterdam naar Luxemburg. Reizigers kunnen vanaf eind oktober vijf keer per week van Rotterdam naar Luxemburg vliegen.

De afstand tussen deze steden is minder dan 300 kilometer, en de vlucht duurt slechts 65 minuten. Ter vergelijking, een autorit duurt ongeveer 4,5 uur en een treinreis meer dan 5,5 uur.

Luchtvaartexpert Joris Melkert van de TU Delft benadrukt dat vluchten onder de 500 kilometer eigenlijk niet meer passend zijn.

Hij pleit ervoor dat voor deze afstanden de bus, auto of trein moeten worden gebruikt. De vraag rijst dan ook of korte vluchten onder de 500 kilometer verboden zouden moeten zijn.


Als er goede internationale treinverbindingen zijn, kunnen korteafstandsvluchten worden beperkt.


De milieu-impact van korteafstandsvluchten is aanzienlijk door de CO2-uitstoot, wat bijdraagt aan klimaatverandering. Reductie van deze vluchten kan helpen de uitstoot te verminderen.


Snelle treinverbindingen worden steeds aantrekkelijker als alternatief. Treinreizen zijn over het algemeen comfortabeler en milieuvriendelijker dan vliegreizen.


Ondanks de snelheid en gemak kiezen veel mensen nog steeds voor vliegreizen voor korte afstanden.


Is het gemak van vliegen de extra belasting voor het milieu waard wanneer er andere, milieuvriendelijkere opties zijn?

Er wordt overwogen om de frequentie van korteafstandsvluchten te verminderen en het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen te stimuleren.

Treinen kunnen een betrouwbaar en snel alternatief zijn voor korteafstandsvluchten, terwijl verbeteringen in bus- en autoverkeer ook kunnen helpen de vraag naar vliegreizen te verminderen.

Er is momenteel een debat gaande over de aanvaardbaarheid van korteafstandsvluchten. Steeds meer mensen zijn van mening dat het vliegen over korte afstanden niet meer gepast is…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven