Vanaf volgend jaar grote verandering: Deze dingen kun je niet meer contant kopen!

pm 1jpg

Als je plannen hebt om binnenkort je keuken te vernieuwen of een nieuwe glanzende auto te kopen, dan staat je een grote verandering te wachten in de manier waarop je die aanschaffen gaat betalen.

Vanaf 2025 wordt het gebruik van contant geld voor grote bedragen sterk beperkt in Nederland. Dit zal gevolgen hebben voor degenen die gewend zijn om cash te betalen voor hun uitgaven.

Vanaf 2025 zullen er belangrijke veranderingen komen voor grote aankopen. Betalingen van meer dan €3000 in contanten zullen niet langer toegestaan zijn.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld voor de aankoop van een auto, een luxe horloge of zelfs een nieuwe keuken niet langer met cash kunt betalen als het bedrag boven de €3000 ligt.

Deze nieuwe regel geldt voor verschillende grote aankopen, waaronder een high-end wasmachine, een dure televisie of een geluidssysteem.

Voor dergelijke aankopen zul je andere betaalmethoden moeten gebruiken, zoals pinbetalingen, online betalingen of financieringsopties.


Consumenten die gewend zijn grote bedragen contant te betalen, zullen een grote impact ervaren door deze nieuwe regel. De overheid wil harder optreden tegen witwassen, wat de reden is voor deze verandering.


Om de praktijk van illegaal geld ‘schoon’ te maken minder aantrekkelijk te maken, stelt de overheid een limiet in op contante betalingen. Grote contante betalingen worden vaak gebruikt voor dit doel.


Deze stap van de overheid is cruciaal in de strijd tegen financiële criminaliteit, aangezien er ook een Europese component meespeelt naast nationale maatregelen.


Niet voldoen aan de Europese richtlijnen kan financiële gevolgen hebben voor Nederland. Het zou kunnen resulteren in het mislopen van tot €600 miljoen aan Europese steun.


Om financiële consequenties te vermijden, is het essentieel om de regels zorgvuldig te volgen en alternatieve betaalmethoden te omarmen bij grote aankopen.

Weet jij wat je moet doen als je geld vindt op straat? Het antwoord is verrassend!

Consumenten moeten voortaan zorgvuldig nadenken over hun betalingsmethoden, vooral bij grote aankopen.


Bij de autodealer betalen met bankbiljetten behoort mogelijk tot het verleden; andere betaalmethoden zijn nu vereist.

Kijkers Steenrijk, Straatarm woedend: ‘Deze jongen staat op de site van Radar!’

Betalingen kunnen nu plaatsvinden via bankoverschrijvingen, pintransacties of financieringen.


Bedrijven moeten hun klanten informeren over nieuwe regelgeving en klaarstaan voor veranderingen in betaalmethoden.


Extra betaalmogelijkheden, zoals pintransacties, kunnen nodig zijn, mogelijk nieuwe betalingsmethoden introduceren is een optie.


Op lange termijn zullen zowel consumenten als bedrijven moeten wennen aan deze nieuwe manier van betalen.

De implementatie van deze maatregel kan in de toekomst een belangrijke stap betekenen richting een meer transparante en veilige financiële omgeving.


Door het beperken van contant geld, wordt het bemoeilijkt voor criminelen om grote sommen illegaal verkregen geld te verbergen, wat bijdraagt aan een eerlijkere en rechtvaardigere economie.


Bovendien kunnen meer elektronische betalingen voordelen bieden voor consumenten, aangezien betalingen sneller en gemakkelijker kunnen verlopen, met minder risico op verlies of diefstal van grote geldbedragen.


Ook kan het digitaliseren van uitgaven bijdragen aan een eenvoudiger overzicht van financiën wanneer alles digitaal wordt vastgelegd.


Als je op het punt staat grote aankopen te doen, is het verstandig nu al te bedenken hoe je deze betalingen gaat verrichten.


Neem contact op met de bank om de mogelijkheden voor grote betalingen te bespreken en onderzoek de diverse financieringsopties die beschikbaar zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer de nieuwe regels van toepassing zijn.

Bedrijven moeten ervoor zorgen dat klanten tijdig op de hoogte worden gesteld van toekomstige veranderingen. Het aanpassen van betaalprocessen nu zal ervoor zorgen dat je voorbereid bent op wat komen gaat, zodat klanten moeiteloos hun aankopen kunnen blijven doen.

Van plan om binnenkort je keuken te upgraden of een nieuwe glimmende auto te kopen? Bereid je dan alvast voor…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven