Restaurants gebruiken slimme trucs: dit is waarom je vaak gratis broodjes krijgt!

bd 1jpg

In Nederland betaal je vaak extra voor een broodje vooraf, terwijl het in het buitenland een vriendelijke geste lijkt als je gratis brood geserveerd krijgt.

Achter deze vriendelijke geste schuilt echter vaak een verborgen strategie, zo blijkt uit een virale TikTok-video.

Volgens een TikTok-video is dit ogenschijnlijk vriendelijke gebaar niet zo onschuldig als het lijkt en kan het uiteindelijk van invloed zijn op je portemonnee.

In Nederland krijg je zelden een broodje bij je maaltijd zonder extra kosten, terwijl buitenlandse restaurants je vaak verwelkomen met een mandje vers brood en smeersels om de eerste honger te stillen terwijl je wacht op je gerecht.

De TikTok-video onthult dat deze praktijk niet zo onschuldig is als het lijkt, volgens TikTokker Crystal die dit onderwerp aanhaalde.

Er is een interessante bevinding die erachter zit.


Crystal wijst erop dat wanneer je brood eet, je bloedsuikerspiegel snel stijgt, wat resulteert in een glucosepiek. Deze piek kan ervoor zorgen dat je je hongerig blijft voelen, zelfs direct na het eten.


Dit kan resulteren in een grotere neiging om extra gerechten te bestellen, zoals voorgerechten of bijgerechten die je anders misschien niet zou bestellen.


Met als resultaat dat restaurants hopen dat je uiteindelijk meer uitgeeft aan je maaltijd door deze tactiek.


In haar TikTok-video benadrukt Crystal dat het gunstig kan zijn om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.


Door te voorkomen dat deze pieken optreden, zou je wellicht beter in staat zijn om je eetlust te beheersen en minder verleid worden door onnodige gerechten te bestellen.

Ook wordt geïnsinueerd dat bepaalde ontbijtopties kunnen bijdragen aan het handhaven van een stabiele glucosespiegel, wat kan helpen om onnodig eten gedurende de dag te verminderen.

Of het nu een doordachte strategie betreft of een vriendelijk gebaar, het lijkt erop dat er meer schuilt achter het gratis broodmandje dan op het eerste gezicht lijkt.

In veel Nederlandse restaurants is het inmiddels gebruikelijk om te betalen voor een broodje vooraf, maar in het buitenland lijkt…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven