Veel mensen vragen zich af: ‘Zijn frietjes lekkerder met ketchup of mayonaise?’

patatpng

Op het eerste gezicht lijkt ketchup gezonder dan mayonaise vanwege de tomaten die bekend staan om hun gezonde eigenschappen en omdat het vetvrij is.

Maar is ketchup echt gezonder dan mayonaise? Velen vragen zich af of het beter is om frietjes te eten met ketchup of met mayonaise.

Mayonaise bestaat hoofdzakelijk uit olie, terwijl tomatenpuree de basis vormt voor ketchup. Een eetlepel mayonaise bevat al gauw 100 kilocalorieën, terwijl eenzelfde hoeveelheid ketchup slechts ongeveer 15 calorieën bevat.

Op basis van calorieën alleen zou je kunnen concluderen dat ketchup de gezondere keuze is. De samenstelling van de ingrediënten vertelt echter een ander verhaal.

Ketchup bevat namelijk veel suiker, een ingrediënt dat je niet terugvindt in mayonaise. In een eetlepel ketchup zit ongeveer één suikerklontje, wat niet bijdraagt aan een gezond dieet voor mensen die hun suikerinname willen beperken.

Aan de andere kant is mayonaise niet zo gezond vanwege het hoge vetgehalte: het bestaat voor maar liefst 70 procent uit vet.

Er wordt opgemerkt dat een eetlepel mayonaise gemakkelijk 10 gram vet kan bevatten, terwijl ketchup daarentegen helemaal geen vet bevat.

Het langzame verteringsproces van vetten kan zorgen voor een langer verzadigd gevoel, waardoor je mogelijk minder snel te veel mayonaise zou gebruiken in vergelijking met ketchup.

De conclusie wordt getrokken dat ketchup niet per se gezonder is dan mayonaise. Ondanks dat ketchup tomaat bevat, zit er ook aanzienlijke hoeveelheden suiker in. Aan de andere kant maakt het hoge vetgehalte van mayonaise het niet automatisch gezonder.

Zowel ketchup als mayonaise zijn geen ideale keuzes binnen een gezond dieet, maar dat betekent niet dat je ze moet vermijden wanneer je geniet van frietjes. Matigheid is dus de sleutel bij het gebruik van mayonaise of ketchup.

Op het eerste gezicht lijkt ketchup gezonder dan mayonaise. Het wordt immers gemaakt van tomaten, die bekend staan om hun…

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven