Te gek voor woorden: Onderzoek naar mogelijke racistische kanten van melk!

melk 1jpg

Een opvallend initiatief in de academische wereld is aangekondigd door het Oxford Museum, waarbij een uitgebreid onderzoek zal worden uitgevoerd naar mogelijke racistische aspecten van melk.

De studie, gefinancierd door de Arts and Humanities Research Council, heeft als titel “Milking it: colonialism, heritage & everyday engagement with dairy”.

De focus ligt specifiek op de koloniale achtergrond van zuivelproducten en hun relatie met bredere politieke en culturele kwesties.

Het onderzoeksteam zal diep ingaan op de historische rol van melk en de manier waarop deze door de geschiedenis heen verbonden is geweest met Noord-Europese en “wit supremacistische” ideeën.

Er wordt onderzocht wat de invloed is op andere culturen en hoe melk, als alledaags product, een politieke lading kan hebben.

Hoewel discussies over de politieke en culturele implicaties van melk niet nieuw zijn, belooft dit project een diepgaander analyse dan ooit te bieden.

Onderzoekers streven ernaar om zowel de historische betrokkenheid bij melk te onderzoeken als netwerken te creëren met consumenten en producenten in Groot-Brittannië en Kenia, met behulp van gedetailleerde melkdagboeken, archiefonderzoek en participatieve podcasts.

De keuze om melk te onderzoeken in verband met kolonialisme en erfgoed heeft reeds discussies op gang gebracht en voor controverse gezorgd over voedsel in culturele identiteit en politieke context.

Het Oxford Museum hoopt door deze problematiek aan te kaarten een dieper begrip te stimuleren van de complexe historische en hedendaagse uitdagingen waarmee alledaagse producten zoals melk verbonden zijn.

Dit onderzoek zal niet alleen nieuwe perspectieven bieden, maar ook ruimte creëren voor diepgaande discussies over de intersectionele aspecten van voedsel, geschiedenis en sociale rechtvaardigheid.


Er kan een verschuiving plaatsvinden in hoe we voedingsmiddelen waarnemen binnen de samenleving.

1. Onderzoek richt zich onder andere op de effecten van melk in diverse culturen.
2. Het onderzoek legt speciale nadruk op de geschiedenis van zuivelproducten binnen een koloniale context.
3. Dit markeert een significante stap voorwaarts in wetenschappelijk onderzoek…
4. Het is toch wel opmerkelijk…
5. Mogelijk zullen er in de toekomst beperkingen komen op het gebruik van het woord ‘melk’.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven