Dit is waarom chips minder lekker is: ‘Jammer dat ze dit niet eerlijk zeiden’

chips 1jpg

Er is een algemene opvatting dat chips tegenwoordig minder smakelijk is vergeleken met vroeger. Populaire snacks zoals Hamka’s, Doritos en Pombears lijken allemaal een aanpassing te hebben ondergaan die de smaak beïnvloedt.

Maar wat is de reden hiervoor? De Snackspert, een bekende snack-expert in Nederland, deelt het antwoord in een video op TikTok.

“Ik heb eindelijk ontdekt wat er aan de hand is met de chips,” begint Eke Bosman, beter bekend als de Snackspert.

In zijn video legt hij uit waarom volgens hem veel chips minder smaakvol zijn geworden. De oorzaak? De hoeveelheid zout die fabrikanten tegenwoordig in hun chips verwerken.

Bosman verwijst naar de website van chipsfabrikant Lay’s, waar het probleem wordt toegelicht. Fabrikanten hebben de hoeveelheid zout in hun producten aanzienlijk verminderd.

Recent hebben we al uitgelegd waarom je moeite hebt met stoppen na een paar chipjes. Wellicht heb je gemerkt dat de chips nu minder zoutig smaken, en dat klopt.

“Er is een reden waarom ik meerdere keren boos ben geweest over het verdwijnen van de smaak van Hamka’s, Pombears, Doritos en ga zo maar door de afgelopen weken en maanden,” aldus de Snackspert.

Hij verwijst naar de website van Lay’s, waar wordt aangegeven dat er te veel zout wordt geconsumeerd en dat hier iets aan moet worden gedaan. “We zien het als onze verantwoordelijkheid om ons steentje bij te dragen.”

“Daarom zullen we in 2024 ons zoutpercentage opnieuw verlagen met minimaal 25 procent minder zout dan andere aardappelchips, terwijl we de heerlijke smaak die je van ons gewend bent behouden.”

Bosman uit vooral kritiek op de laatste zin van deze uitleg. Hij betwijfelt of de smaak volledig behouden blijft bij het verlagen van het zoutgehalte. “Ik begrijp het niet,” zegt hij.

Deze aanpassing geldt voor alle chipsmerken die vallen onder het moederbedrijf PepsiCo, waaronder Doritos, Lay’s, Cheetos en zelfs Popworks.

“Het is een feit dat we minder zout eten en dat daardoor”

Ik voel teleurstelling over de chips die minder lekker zijn. Het spijt me dat dit niet duidelijk is gecommuniceerd.

“Het zou beter zijn om gewoon op de verpakking te vermelden dat er minder zout in zit, als onderdeel van een gezondere levensstijl,” zei de Snackspert.

@snackspert

Ik denk het antwoord te hebben 😅

♬ origineel geluid – snackspert

1. Waarom wordt dit niet eenvoudig vermeld op de verpakking?
2. Ik merkte ook op dat de smaak anders is, nu begrijp ik waarom!
3. Het is ontzettend jammer dat dit niet eerlijk wordt aangegeven.
4. Op deze manier zijn we allemaal misleid.
5. Nu begrijp ik waarom de chips wat flauwer smaakt!

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven