Ouders voeden kind genderneutraal op: ‘Mensen weten niet of het een jongen of meisje is’

gnjpg

Er zijn diverse wegen te bewandelen in de wereld van ouderschap, waaronder de optie voor genderneutrale opvoeding. Lena (33) deelt haar persoonlijke ervaring:

“Ik herinner me nog goed dat ik met mijn zus en haar baby op pad was. Een vrouw keek in de kinderwagen en zei: ‘Wat een lieve knul.’ Mijn zus was woest.”

”Ze bleef er uren over praten: hoe kon die vrouw haar kleine meisje voor een jongen aanzien? Nu heb ik zelf een dochter van 1,5 jaar, en het is mij ook al meerdere keren overkomen.”

”Maar ik vind het juist leuk als dat gebeurt. Ik wil juist dat mensen niet meteen kunnen zien welk geslacht ze heeft.”

Lena en haar partner namen de beslissing om hun kind al vóór Lena zwanger was genderneutraal op te voeden. Hun dochter, Skye, heeft een genderneutrale naam en Lena selecteert doelbewust neutrale kleding en speelgoed voor haar.

Ondanks initieel vermijden van traditioneel meisjesspeelgoed heeft Skye nu zowel poppetjes en roze knuffels als auto’s en een treinbaan.

Lena en haar vriend volgen Skye’s voorkeuren, zonder gebonden te zijn aan traditionele gendernormen. Als Skye er later voor kiest om roze te dragen en met Barbies te spelen, is dat voor hen prima.

Reacties op hun benadering van genderneutraliteit in hun omgeving zijn gevarieerd. Sommige familieleden en vrienden reageerden negatief, wat Lena toeschrijft aan een generatiekloof.

Hoewel hun directe omgeving gewend raakt aan hun aanpak, ondervinden ze nog steeds vaak traditionele gendernormen, zoals roze kraamcadeaus en knutselwerken op de kinderopvang.

Lena en haar vriend kiezen voor een milde vorm van genderneutrale opvoeding. Ze gebruiken voornaamwoorden ‘zij’ en ‘haar’, al hadden ze ook voor genderneutrale alternatieven kunnen gaan.

Bij Lena is er waardering voor ouders die besluiten het geslacht van hun kind verborgen te houden, hoewel zij dat niet nodig vindt in haar eigen geval. Haar principe is om elkaars keuzes te respecteren en te leven en laten leven.

1. Lena wenst dat het geslacht van haar kind niet zichtbaar is.
2. Ze hanteert een gematigde vorm van genderneutrale opvoeding.
3. De voorkeuren van haar kind zijn leidend.
4. Deze keuze maakte ze al tijdens haar zwangerschap.
5. Daarom kiest ze voor kleding in neutrale tinten.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven