Veelvoorkomend probleem bij vrouwen: Waarom ze ’s nachts vaak naar het toilet moeten

blaasjpg

Er is een aandoening die vaak wordt aangezien voor een blaasontsteking vanwege vergelijkbare symptomen, genaamd het blaaspijnsyndroom.

In tegenstelling tot een blaasontsteking, wordt het blaaspijnsyndroom niet veroorzaakt door bacteriën en is het niet gevoelig voor antibiotica.

Dit syndroom wordt gekenmerkt door een ontsteking van de blaaswand en kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties, chirurgische ingrepen, allergieën of problemen met het immuunsysteem.

Stress kan de symptomen van dit syndroom verergeren, hoewel het niet als directe oorzaak wordt gezien.

Hormonale veranderingen, zoals een afname van het oestrogeengehalte tijdens de menopauze, kunnen ook een rol spelen bij dit syndroom.

Deze veranderingen kunnen leiden tot een dunner slijmvlies van de plasbuis, wat kan resulteren in een verminderde bescherming tegen bacteriën en een verhoogd risico op blaasontstekingen.

Een aanzienlijk aantal vrouwen boven de leeftijd van 65 ervaart regelmatig blaasontstekingen, wat kan worden verergerd door hormonale verschuivingen die ook het blaaspijnsyndroom kunnen beïnvloeden.

Er zijn diverse symptomen van het blaaspijnsyndroom die aanzienlijke hinder kunnen veroorzaken in het dagelijks leven.

Klachten kunnen bestaan uit frequente aandrang om te plassen, ook ’s nachts, pijn in de onderbuik die kan uitstralen naar rug, lies en zij, en pijn rond de vagina.

De pijn kan intenser worden voor de menstruatie en neemt vaak toe naarmate de blaas voller wordt, hoewel tijdelijke verlichting kan worden ervaren door te plassen.

Verschillende behandelingsmogelijkheden zijn beschikbaar, afhankelijk van de specifieke situatie van de patiënt, waaronder medicatie zoals ontstekingsremmers en pijnstillers, blaasspoelingen, het oprekken van de blaaswand, en in gevallen van menopauze-gerelateerd blaaspijnsyndroom kan lokaal aangebracht oestrogeen verlichting bieden.

Om de symptomen van het blaaspijnsyndroom te verminderen, is het aan te raden bepaalde irriterende stoffen te vermijden.


Onder andere scherpe kruiden, cafeïne, koolzuurhoudende dranken, alcohol, citrusvruchten, tomaten, bananen, stress en koude omgevingen spelen een rol.


Door deze inzichten kunnen we een dieper begrip van blaaspijnsyndroom verkrijgen, evenals inzicht in mogelijke behandelingen en preventieve maatregelen om symptomen onder controle te houden.


1. Veel vrouwen hebben nog nooit van dit syndroom gehoord.
2. Het syndroom en de symptomen zijn voor velen onbekend!
3. Mocht je last hebben van deze symptomen….:
4. Het schrijnt dat heel veel vrouwen dit niet weten!
5. Ontzettend vervelend en dit kan dus de oorzaak zijn:

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven