Veel Nederlanders maakten deze fout en betalen nu te veel voor hun energie!

ek1 1jpg

In 2023 hebben veel huishoudens een waardevolle les geleerd: te snel kiezen voor vaste energiecontracten heeft hen honderden euro’s extra gekost.

Met de aanzienlijke daling van energieprijzen na een periode van onzekerheid, voelen velen nu de impact op hun portemonnee.

Na bijna een jaar vol onzekere tarieven konden consumenten eindelijk opnieuw hun energieprijzen vastzetten.

Het aantal huishoudens met een vast energiecontract steeg sterk tot bijna 4,3 miljoen begin mei, mede door aanbevelingen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM):

“Kies voor zekerheid met een vast contract,” zo luidde het advies. De verrassende daling van energieprijzen, door een zachte winter en volle gasopslagen, heeft velen verbaasd.


In het tarief voor stroom is een daling waargenomen: van ongeveer 34 cent per kilowattuur naar slechts 23 cent, wat neerkomt op een afname van 32%. De gasprijzen zijn echter redelijk stabiel gebleven rond de 1,15 euro per m3.


Ondanks deze tariefverlagingen zijn de premies voor het vastzetten van energiecontracten juist toegenomen, met kortingen die kunnen oplopen tot wel 300 euro. De situatie blijft complex voor huishoudens met zonnepanelen vanwege de kosten voor teruglevering.


Deskundigen zoals Ewoud van de Kolk van Pricewise en Joris Kerkhof van Independer adviseren momenteel om de energietarieven vast te zetten, gezien de onzekerheden in de wereld die de prijzen weer kunnen doen stijgen.


De rol van timing bij de keuze van energiecontracten is van groot belang gebleken voor vele huishoudens.


Om vergelijkbare fouten te vermijden, is het van cruciaal belang om goed op de marktontwikkelingen te letten en advies in te winnen bij vergelijkingswebsites zoals Independer en Pricewise. Het maken van slimme keuzes kan aanzienlijke besparingen opleveren en onnodige uitgaven voorkomen.


1. Veel huishoudens hebben belangrijke lessen geleerd…
2. Velen ervaren de gevolgen op hun financiën.
3. Dit is wat je moet doen om vergissingen te voorkomen.
4. Door verstandige keuzes te maken, kunnen onnodige kosten vermeden worden.
5. Dus betalen veel mensen honderden euro’s te veel.

auteur avatar
Mischa P.
Hoi. Ik ben Mischa P., altijd nieuwsgierig en vol vragen. Als onderzoeksjournalist duik ik diep in elk verhaal, op zoek naar de naakte waarheid. Dit artikel? Een klein stukje van mijn wereld, recht uit het hart.
Scroll naar boven